Έτοιμος να οδηγήσει την Ευρώπη προς ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων

4
Έτοιμος να οδηγήσει την Ευρώπη προς ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων

Περιτριγυρισμένοι από γοητευτικά λιθόστρωτα δρομάκια και όμορφους καθεδρικούς ναούς, συμμετέχοντες από 16 χώρες του Δικτύου Zero Waste Europe συναντήθηκαν στην όμορφη πόλη της Πράγας, στην Τσεχική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα. Για δύο ημέρες, τα μέλη μαζί με το προσωπικό του Zero Waste Europe μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν την εφαρμογή των πολιτικών μηδενικών αποβλήτων στην κοινότητά τους.

Αυτή η συγκέντρωση μελών από το Zero Waste Europe σχεδιάστηκε για τη σύνδεση μεταξύ τους, τον εντοπισμό βασικών ζητημάτων που εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς το μηδενικό απόβλητο στην Ευρώπη και τη δημιουργία σχεδίων και μιας πλατφόρμας για την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων για περαιτέρω επιτυχία.

Ο Συντονιστής του Προγράμματος Zero Waste Cities, Jack McQuibban, ξεκίνησε τη συνάντηση παρουσιάζοντας το σκηνικό και μοιράζοντας τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία, τονίζοντας τον αντίκτυπο που θα έχει και έχει ήδη αυτή η νομοθεσία στο έργο των μελών σε τοπικό επίπεδο . Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης (SUP), τις απαιτήσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τη χωριστή συλλογή των απορριμμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν πώς η Ε.Ε. αρχίζει να απομακρύνεται από την αποτέφρωση απορριμμάτων.Ο Enzo Favoino, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Zero Waste Europe, παρουσίασε επίσης τις ευκαιρίες για τους δήμους να αποφύγουν την αύξηση της ικανότητας αποτέφρωσης, εφαρμόζοντας αντ’ αυτού αποτελεσματικές πολιτικές ανακύκλωσης και πρόληψης των αποβλήτων, εν όψει της απαίτησης της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη υγειονομικής ταφής δεν υπερβαίνει το 10% του απόβλητα έως το 2035.

Ο Thibault Turchet, επόπτης νομικών υποθέσεων στη Zero Waste France πρόσθεσε κάποια επιπλέον αξία στη συζήτηση παρουσιάζοντας το τελευταίο βιβλίο από τη Zero Waste France, «Zero Waste Municipalities», έναν πρακτικό οδηγό για τη μετατροπή της διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο (διαβάστε περισσότερα εδώ). Το βιβλίο γράφτηκε πριν από τις τοπικές δημοτικές εκλογές στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2020 και αναλύει με έμπειρο τρόπο την έννοια της μηδενικής σπατάλης και πώς οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στρατηγικές σε τοπικό επίπεδο.Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και άρχισαν να εργάζονται για τον καθορισμό πιθανών επόμενων βημάτων και μελλοντικών εκστρατειών γύρω από δύο βασικά θέματα – υποστήριξη των δήμων να εφαρμόσουν την οδηγία SUP της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο, μέσω πρωτοβουλιών όπως τα Συστήματα Επιστροφής Καταθέσεων. και εντοπισμός των καλύτερων εργαλείων και πολιτικών για την υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων χωριστής συλλογής, προκειμένου να εκπληρωθεί η υποχρεωτική απαίτηση της ΕΕ για συλλογή οργανικών απορριμμάτων έως το 2023.Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μια παρουσίαση από τον Jaka Kranjc στους Ecologists Without Borders Σλοβενία, την οποία παρέδωσε κατά τη διάρκεια του Σπουδαστική εκδρομή στη Σλοβενία νωρίτερα φέτος, για να παρέχει στους συμμετέχοντες ορισμένα πρακτικά εργαλεία για το πώς να σχεδιάσουν ένα σχέδιο μηδενικών αποβλήτων. Από την υποστήριξη για τη συλλογή βασικών δεδομένων έως τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο συμμετοχής της τοπικής κοινότητας, η συνεδρία παρείχε ένα πρότυπο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη για να οργανώσουν εργαστήρια και εκπαιδεύσεις με τους τοπικούς δήμους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις πρακτικές δυνατότητες εφαρμογής μιας τοπικής στρατηγικής μηδενικών αποβλήτων .Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Minimum Waste, το πρώτο κατάστημα χωρίς συσκευασίες που άνοιξε στην Πράγα από ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ. Πράγματι, η MIWA είναι μια μοναδική τεχνολογία που υιοθετείται για να βοηθήσει τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τα νοικοκυριά να αποτρέψουν τη δημιουργία αποβλήτων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Το MIWA είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα βοηθούν τη μετάβαση προς τη μηδενική σπατάλη σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν – κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για μια μελέτη περίπτωσης για το MIWA στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον!Η συνάντηση των ακτιβιστών μας στην Πράγα παρείχε διήμερες εμπνευσμένες συζητήσεις και γόνιμες ανταλλαγές σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τη ροή των απορριμμάτων στην κοινωνία μας απευθείας από τη βρύση. Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία μοιράστηκαν την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους, σφυρηλατώντας ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ του τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της δουλειάς που επιτελούν τα μέλη σε τοπικό επίπεδο με τους δήμους.

Ενώ οι κοινές μας μάχες συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη, αυτό που είναι προφανώς σαφές είναι ότι μαζί, έχουμε τη συλλογική δύναμη να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε πραγματική αλλαγή, χτίζοντας ένα κίνημα ηγετών μηδενικών αποβλήτων που οδηγούν τη μετάβαση προς μια Ευρώπη μηδενικών αποβλήτων και βιώσιμη.

Bir cevap yazın