Διατήρηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων ασφαλή με κυκλικές μάσκες – η ιστορία του Eta Beta

1
Διατήρηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων ασφαλή με κυκλικές μάσκες – η ιστορία του Eta Beta

Η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 έχει πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο αγώνα εξοπλισμών για εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE), καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Όμως, ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την τρέχουσα επείγουσα ανάγκη, ανησυχούμε όλο και περισσότερο ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει μια άλλη επιδημία: την πλαστική ρύπανση.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στη θάλασσα κάθε χρόνο και ότι το ήμισυ του πλαστικού που παράγεται παγκοσμίως προορίζεται για είδη μιας χρήσης. Σύμφωνα με δεδομένα που παρέχονται από το κίνημα Break Free From Plastic, η κατανάλωση μιας μάσκας μίας χρήσης την ημέρα για ένα χρόνο θα σήμαινε τη δημιουργία τριών δισεκατομμυρίων μασκών ετησίως παγκοσμίως. Μόνο η Ιταλία, κατά τη διάρκεια της φάσης άρσης του lockdown, χρειαζόταν περίπου 1 δισεκατομμύριο μάσκες και μισό δισεκατομμύριο γάντια το μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Πολυτεχνείο του Τορίνο.

Τι γίνεται όμως αν θα μπορούσε κανείς να επωφεληθεί από ένα σύστημα πλυντηρίου τρίτων για επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες, δεόντως πιστοποιημένο για την υγεία και την ασφάλεια?

Έχουμε καλά νέα για εσάς: τον κοινωνικό συνεταιρισμό με έδρα τη Μπολόνια Eta Beta έχει αναπτύξει και δοκιμάσει ένα σύστημα που κάνει ακριβώς αυτό!

Σε συνεργασία με Zero Waste Ιταλίαη Eta Beta δεσμεύτηκε να πιστοποιήσει ένα καινοτόμο έργο που προστατεύει την υγεία οποιουδήποτε φοράει μάσκα και μειώνει την παραγωγή απορριμμάτων μιας χρήσης και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Ενώ γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, η ιδέα για αυτό το σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμης μάσκας βασίστηκε στο προηγούμενο σύστημα πλυσίματος ρούχων για επαναχρησιμοποιούμενες πάνες της Eta Beta, το οποίο αποδείχθηκε επιτυχία μεταξύ των φυτωρίων στην περιοχή της Μπολόνια. Η διαδικασία και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ο ίδιος και για τα δύο συστήματα, με μικρές προσαρμογές που γίνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των χρηστών.

Το πρόγραμμα της Eta Beta προβλέπει όλους τους τύπους μασκών DM (Ιατρικές συσκευές), συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατηγορίας FFP2/3 που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας και σε ιατρικές/νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Αυτό το βίντεο έχει υπότιτλους στα Αγγλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Κροατικά, Ελληνικά, Ουκρανικά και Μαυροβούνια (μέσω βοσνιακών και σερβικών επιλογών). Για να επιλέξετε και να προβάλετε τους υπότιτλους, κάντε κλικ στο κουμπί CC στο κάτω μέρος της οθόνης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σύμβολο γρανάζι και επιλέξτε υπότιτλους. Θα μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα που προτιμάτε μέσω αυτού του μενού.

Δοκιμασμένα και πιστοποιημένα επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα μάσκας, όπως αυτό που αναπτύχθηκε από την Eta Beta, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετριάσουν την υπερβολική εξάρτηση από τις μάσκες μιας χρήσης από οργανισμούς που ασχολούνται με μεγάλο αριθμό επισκεπτών ή προσωπικού – όπως σχολεία, κυβερνητικά και υπερεθνικά ιδρύματα, ακόμη και νοσοκομεία.

Το σύστημα πλυντηρίων ρούχων για επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες της Eta Beta βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και πλύσιμο για δύο εταιρείες περίπου 800 υπαλλήλων η καθεμία στη Μπολόνια. Ωστόσο, για να κλιμακωθούν και να αναπαραχθούν επιχειρηματικά μοντέλα μηδενικών αποβλήτων, όπως αυτό της Eta Beta, απαιτείται δημόσια παρέμβαση. Αυτό σημαίνει τη θέσπιση μέτρων πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και οικονομικών κινήτρων για αυτά τα κυκλικά συστήματα ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια εισόδου στην αγορά της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος είναι πλημμυρισμένη από γραμμικά συστήματα και απόβλητα προϊόντα.


Βοηθήστε μας να μετατρέψουμε τα συστήματα επαναχρησιμοποιήσιμων μασκών σε μια ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα – επικοινωνία [email protected] προς την:

  • Μάθετε περισσότερα για αυτό το σύστημα
  • Αντιγράψτε αυτό το σύστημα στην πόλη ή τον οργανισμό σας
  • Ελέγξτε άλλους τρόπους συμμετοχής

Λάβετε μέρος στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πλαστικά:


Η Zero Waste Europe αναγνωρίζει πλήρως τη σοβαρότητα του COVID-19. Η υγεία και η ασφάλεια όλων των ατόμων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου είναι υψίστης σημασίας και είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις κοινότητες που πλήττονται από την κρίση υγείας του COVID-19.

Μάθετε περισσότερα στο δικό μας Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19 και τη μηδενική σπατάλη.

Bir cevap yazın