Μετάδοση – Το Bottleneck που όλοι είδαμε να έρχεται

6
Μετάδοση – Το Bottleneck που όλοι είδαμε να έρχεται

από την Paula Mints

Η μεταφορά και διανομή είναι η διαδικασία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το σημείο παραγωγής στο σημείο χρήσης. Δυστυχώς, οι αναβαθμίσεις, η συντήρηση και η ανάγκη επέκτασης της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας από το σημείο α στο σημείο β συχνά αγνοούνται. Επίσης, αγνοούνται τα σχέδια υποδομής που υποστηρίζουν ένα κατανεμημένο δίκτυο με ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σημεία συμφόρησης μετάδοσης είναι η απολύτως προβλέψιμη συνέπεια της επιταχυνόμενης ηλιακής ενέργειας και
ανάπτυξη ανέμου. Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο ανακοίνωναν στόχους ΑΠΕ, διενεργούσαν δημοπρασίες και παρείχαν κίνητρα, οι διαχειριστές συστημάτων παντού προειδοποιούσαν για την ανάγκη προσθήκης νέας και αναβάθμισης της υπάρχουσας υποδομής, ενώ προειδοποιούσαν επίσης για την επίδραση των μεταβλητών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και τις αναντιστοιχίες κορυφών.

Η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις άκουσαν, αλλά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν ενήργησαν. Και μετά,
Φαινομενικά εν μία νυκτί, η επιτάχυνση της ηλιακής εγκατάστασης συνέβη, φέρνοντας μεγάλες ουρές για μελέτες μετάδοσης, υψηλό κόστος για τη νέα μετάδοση, μεγάλες ουρές σύνδεσης και περικοπή ως ειδική απόλαυση.

Το Οντάριο του Καναδά προσφέρει ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν μια χώρα κινείται προς επιτάχυνση
εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας προσφέροντας υγιή κίνητρα χωρίς να εξετάζεται εάν η υποδομή του ανταποκρίνεται στον στόχο ανάπτυξης. Το 2009, η κυβέρνηση της επαρχίας ανακοίνωσε ένα γενναιόδωρο 20ετές feed-in-tariff για ηλιακή ενέργεια σε ταράτσα και σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και ένα σχέδιο T&D ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων CAD. Το νέο τιμολόγιο τροφοδοσίας ήταν το κεντρικό στοιχείο του νόμου περί πράσινης ενέργειας του Οντάριο. Ο νόμος διευκόλυνε επίσης τις άδειες σύνδεσης και καθιέρωσε το δικαίωμα σύνδεσης για έργα ΑΠΕ οποιουδήποτε μεγέθους. Ουρές έγκρισης έργων ξεπήδησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και τα αιτήματα των ιδιοκτητών σπιτιού. Δυστυχώς, προτάθηκαν έργα σε περιοχές όπου χρειαζόταν νέα μεταφορά για να παραδοθεί η ηλεκτρική ενέργεια στα κέντρα ζήτησης. Μετά από μεγάλους χρόνους αναμονής, οι προγραμματιστές άρχισαν να ακυρώνουν έργα.

Το Οντάριο εφάρμοσε περιορισμούς και πρόστιμα για να αποτρέψει πρόωρες και εύκολες εξόδους, αλλά ως μετάδοση
κτίριο συνέχισε να καθυστερεί, αναγκάστηκε να επιτρέψει στους προγραμματιστές να βγουν χωρίς ποινή.

Όταν το Οντάριο ανακοίνωσε για πρώτη φορά το FiT του, περίμενε γιγαβάτ ανάπτυξης. Αν και οι εγκαταστάσεις στον Καναδά αυξήθηκαν, κυρίως στο Οντάριο, η ανάπτυξη ήταν κυρίως στον τελευταίο όροφο και πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Το Σχήμα 1 απεικονίζει την ηλιακή ανάπτυξη στον Καναδά από το 2009 έως το 2019. Η ανάπτυξη είναι, και πάλι, κυρίως στο Οντάριο.

Αύξηση ζήτησης στον Καναδά, 2009-2019

Πάνω από δέκα χρόνια πριν, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος της Καλιφόρνια δήλωσε ότι η αύξηση της ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο της πολιτείας θα καταπόνιζε τους πόρους εν μέρει λόγω ανεπαρκούς μετάδοσης και εν μέρει επειδή η αιχμή της ηλιακής ενέργειας είναι αναντιστοιχία με την αιχμή ζήτησης – τη διαβόητη καμπύλη πάπιας. Η αναντιστοιχία μπορεί να μετριαστεί με την αποθήκευση, αλλά πριν από δέκα χρόνια, η αποθήκευση θεωρήθηκε πολύ ακριβή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιττή. Μια εταιρεία κοινής ωφελείας στη δυτική ακτή ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν αποθήκευση, αλλά θα εγκαταστήσει στρατηγικά αιολική και ηλιακή ενέργεια, υποθέτοντας ότι ο άνεμος θα κυριαρχούσε όταν η ηλιακή ενέργεια σταματούσε να παράγει. Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν συμφέρει ποτέ να ποντάρεις στον καιρό. Μερικές φορές ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.

Η τρέχουσα κατάσταση, κατανοητή καλά από τους προγραμματιστές, είναι οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής για να ξεκινήσουν οι μελέτες μετάδοσης και το υψηλότερο κόστος μετάδοσης όταν το κάνουν. Η κατασκευή νέας μετάδοσης είναι 1 εκατομμύριο δολάρια το μίλι (περίπου έτσι), με το κόστος της υπογειοποίησης γραμμών πολύ υψηλότερο. Ποιος πληρώνει; – συχνά ο προγραμματιστής. Άλλες καθυστερήσεις έργων, όπως οι συμφωνίες αδειοδότησης και απορρόφησης, αποτελούν κερασάκι στην δυσάρεστη τούρτα υπέρβασης του κόστους.

Το πρόβλημα των υποδομών είναι παγκόσμιο – και εφόσον η δραστηριότητα ανάπτυξης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, δεν βελτιώνεται.

Οι περισσότερες χώρες, για παράδειγμα η Κίνα, αν και το πρόβλημα είναι πολύ πέρα ​​από μία μόνο χώρα, συνεχίζουν την εγκατάσταση και απλώς δεν συνδέουν νέα συστήματα στο δίκτυο. Τα συστήματα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο υπόκεινται σχεδόν πάντα σε περιορισμό.

Ο σχεδιασμός μετάδοσης είναι το βαρετό, απαραίτητο πράγμα για να πάρεις ηλεκτρική ενέργεια από ένα σημείο σε
αλλο. Η επανεξέταση των υποδομών για να καταστεί δυνατός ένας κόσμος που κυριαρχείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια πρόκληση – και δαπανηρή. Το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι μια αναπαράσταση του παρελθόντος. Θα χρειαστεί τολμηρή σκέψη και αντιδημοφιλή δράση για να επανασχεδιαστεί η τρέχουσα δομή ηλεκτρικής ενέργειας, κυριολεκτικά, να την γκρεμίσουμε, να επανασχεδιάσεις και να χτίσουμε νέο – ένα κύκλωμα κάθε φορά, αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος τώρα δεν είναι αγάπη, γλυκιά αγάπη (What the World Needs Now is Love, στίχοι, Hal David); είναι μια υποδομή T&D που εξυπηρετεί το παρόν και απευθύνεται στο μέλλον.

Η Paula Mints είναι ιδρύτρια του Έρευνα Αγοράς SPV, μια κλασική πρακτική έρευνας αγοράς ηλιακής ενέργειας που επικεντρώνεται στη συλλογή δεδομένων μέσω πρωτογενούς έρευνας και στην παροχή αναλύσεων της παγκόσμιας ηλιακής βιομηχανίας. Μπορείτε να τη βρείτε στο Τφλυαρώ άσκοπα @PaulaMints1 και διάβασε το blog της εδώ.
Αυτό το άρθρο γράφτηκε για το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της SPV Reaserch, το Solar Flare, και αναδημοσιεύεται με άδεια.

Bir cevap yazın