Μπορεί η Ρώμη να μηδενίσει τα απόβλητα;

2
Μπορεί η Ρώμη να μηδενίσει τα απόβλητα;

Σχετικά με τη Ρώμη και τα Zero Waste – Ο Rossano Ercolini και η Zero Waste Ιταλία συναντούν την κυβέρνηση του δήμου της Ρώμης.

Στις 6ου Ιουνίου, αντιπροσωπεία από Zero Waste Ιταλία και ο πρόεδρος της Zero Waste Europe, και βραβευμένος με Goldman, Rossano Ercolini, είχε μια θετική συνάντηση με τον Pinuccia Montanari, σύμβουλο για το περιβάλλον του δήμου της Ρώμης, το προσωπικό της και τον πρόεδρο της AMA (της εταιρείας διαχείρισης δημοτικών απορριμμάτων για τη Ρώμη), Lorenzo Bagnacani .

Πρόεδρος του ΔΣ, Rossano Ercolini
Ο Ροσάνο Ερκολίνι λαμβάνει το βραβείο Goldman

Η ομάδα εστίασε στα θεμελιώδη βήματα που πρέπει να κάνει η Ρώμη προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία των μηδενικών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των βιομηχανιών και της πολιτικής ηγεσίας.

«Το σχέδιο είναι να μεταμορφωθεί το MBT [mechanical biological treatment] εργοστάσια σε «εργοστάσια υλικών», αφαιρώντας όλα τα συμφέροντα που σχετίζονται με την αποτέφρωση ως τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων και προχωρώντας προς τη χωριστή συλλογή αποβλήτων από πόρτα σε πόρτα με επακόλουθη μείωση των υπολειμματικών αποβλήτων. Η οικιακή κομποστοποίηση, η πώληση προϊόντων ελαφριάς συσκευασίας και οι πρακτικές επαναχρησιμοποίησης/επισκευής θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επίσης όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας». Ο Montanari και ο Ercolini εξήγησαν.

Ρώμη, παγκόσμιος ηγέτης;

Η Ρώμη θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα για τον κόσμο, δείχνοντας πώς ακόμη και μια πολύπλοκη και πυκνοκατοικημένη πόλη θα μπορούσε να εργαστεί προς τη λύση μηδενικών αποβλήτων, όταν υποστηρίζεται σθεναρά από την πολιτική ηγεσία. Για το λόγο αυτό, το τοπικό δημαρχείο ξεκίνησε τη διαδικασία για να καταστήσει τη Ρώμη μια κοινότητα μηδενικών αποβλήτων, επισημοποιώντας το παρατηρητήριο μηδενικών αποβλήτων (που ονομάζεται Osservatorio Capitolino), που αποτελείται από τις σημαντικότερες εθνικές περιβαλλοντικές ενώσεις.

Ο Δρ. Paul Connett μιλώντας στο Network of Zero Waste Towns. Φωτογραφία: Maša Kores

Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία από διεθνή σκοπιά, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια διεθνής ειδική ομάδα, όπως προτείνει η Zero Waste Italy. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους της Zero Waste Italy, Zero Waste Europe, μεμονωμένους εμπειρογνώμονες όπως ο καθηγητής Paul Connett, ο Jack Macy από το δήμος του Σαν Φρανσίσκο και ο Jeffrey Morris, ειδικός στην κυκλική οικονομία.

Η ειδική ομάδα θα έχει επίσης το καθήκον να τονίσει τη σημασία της «Ρώμης προς τα μηδενικά απόβλητα» ως διεθνές παράδειγμα, οδηγώντας την ιταλική πρωτεύουσα στον στόχο «μηδενικά απόβλητα έως το 2021».

Αυτή είναι μια πρόκληση που θα χρειαστεί τη συνεργασία όλης της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών ενώσεων και της πολιτικής ηγεσίας.

Bir cevap yazın