Woodridge - Περίπου τον Μάρτιο του 2022: Πρατήριο καυσίμων Exxon Retail.  Η ExxonMobil είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ποιος παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα; – Το Ιστολόγιο Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης

Κάθε χρόνο, Δωρεάν πλαστικό Ιούλιο ενθαρρύνει εταιρείες και ιδιώτες να αναλύσουν πόσο πλαστικό πετούν. Η εκστρατεία υπογραμμίζει τα οφέλη της φιλικής προς το περιβάλλον συσκευασίας και των επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων και προτρέπει τους αγοραστές να επανεξετάσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να αγοράσουν προϊόντα μηδενικών αποβλήτων.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που παράγουμε παραμένει εκπληκτικά υψηλή στους 381 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με τις αναφορές να υποδηλώνουν ότι αυτό θα διπλασιαστεί μέχρι το 2034.

Καθώς πολλά νοικοκυριά προσπαθούν ήδη να μειώσουν τη χρήση πλαστικού, το ερώτημα παραμένει — ποιος παράγει όλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα;

Τι είναι τα πλαστικά απόβλητα;

Πλαστικά απορρίμματα ή πλαστική ρύπανση είναι η συσσώρευση πλαστικών αντικειμένων που επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον της Γης. Τα σωματίδια μπορεί να ποικίλουν σε μεγέθη από μακροσκοπικά έως νανοσκοπικά — οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα νανοπλαστικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων τις πολικές περιοχές.

Όταν το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται, καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στον ωκεανό, που σημαίνει ότι η απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων βλάπτει τα οικοσυστήματα και μολύνει το νερό, επηρεάζοντας ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Πόσο πλαστικό ανακυκλώνεται;

Μόλις το ένα τέταρτο των πέντε εκατομμυρίων τόνων πλαστικού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακυκλώνεται ετησίως, που σημαίνει ότι το υπόλοιπο αφήνεται να μολύνει το περιβάλλον μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το στατιστικό είναι μόλις 10%ένα κλάσμα των επτά δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο.

Καθώς σχεδόν οτιδήποτε καταναλώνουμε περιέχει ή περιλαμβάνει κάποιο πλαστικό, η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων μας είναι απίστευτα σημαντική.

Ποιος φτιάχνει τα περισσότερα πλαστικά;

Ορισμένες βιομηχανίες παράγουν περισσότερο πλαστικό από άλλες. Το 2018, η συσκευασία ήταν υπεύθυνη 46% της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων ετησίωςπολύ υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ήρθαν δεύτερη με 15%, με τα καταναλωτικά προϊόντα κοντά στο 12%.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να τουρσί λαχανικά – The Waste Management & Recycling Blog

Ενώ αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ασφαλή μεταφορά αγαθών, η κακή υποδομή και η έλλειψη επιλογών ανακύκλωσης σημαίνουν ότι μεγάλο μέρος αυτού του πλαστικού μιας χρήσης μολύνει τον πλανήτη.

Ποιος παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα;

Woodridge - Περίπου τον Μάρτιο του 2022: Πρατήριο καυσίμων Exxon Retail.  Η ExxonMobil είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα.

Πολλές μελέτες που αναλύουν το πλαστικό αποτύπωμα των αγαπημένων μας εμπορικών σημάτων έχουν βρει ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες ευθύνονται για την πλειοψηφία της πλαστικής ρύπανσης.

Το 2020, μια μελέτη βρήκε την Coca-Cola's πλαστικά απόβλητα σε 51 χώρες, με σχεδόν 14.000 συντρίμμια καταγεγραμμένα. Η Nestle ήταν η δεύτερη υψηλότερη, που ανακαλύφθηκε σε 37 χώρες με 8.633 πλαστικά απορρίμματα.

Πιο πρόσφατα, ορισμένοι άλλοι παραβάτες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με πιο συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Δείκτης Plastic Waste Makers Index προσπάθησε να αποκαλύψει την πηγή της πλαστικής κρίσης, ζητώντας από μεγάλες εταιρείες να λογοδοτήσουν για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Το πιο σημαντικό, ανέδειξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν τις εν λόγω εταιρείες, φέρνοντας στο φως μια λιγότερο διερευνημένη πτυχή της κρίσης.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι, το 2019, μόνο 20 εταιρείες παραγωγής πολυμερών αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των πλαστικών μιας χρήσης που παράγονται παγκοσμίως. Οι 100 κορυφαίες εταιρείες στα ευρήματα ήταν υπεύθυνες για το 90% όλων των πλαστικών μιας χρήσης.

Η ExxonMobil ήταν στην κορυφή αυτής της λίστας, συνεισφέροντας 5,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους στα παγκόσμια πλαστικά απόβλητα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον ενεργειακό τομέα, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παράγοντας καθημερινά εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου καθαρού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα  Πέντε βήματα για μια πιο βιώσιμη κινεζική Πρωτοχρονιά – The Waste Management & Recycling Blog

Άλλες σημαντικές επιχειρήσεις ήταν η Dow, παραγωγός και προμηθευτής πολλών πρώτων υλών για προϊόντα σε διάφορες βιομηχανίες, και η Sinopec με έδρα την Κίνα, μια επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μαζί, αυτές οι τρεις εταιρείες ευθύνονται για το 16% των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης παγκοσμίως.

Ο Δείκτης Plastic Waste Makers Index τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες και οι επενδυτές χρηματοδοτούν και κερδίζουν χρήματα από αυτούς τους παραβάτες πλαστικών απορριμμάτων. Αυτές ήταν κυρίως εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ — Vanguard Group, Black Rock και Capital Group. Μαζί με άλλους 17 επενδυτές, κατέχουν μετοχές άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μητρικές εταιρείες των παραγωγών πολυμερών. Η Barclay's, η HSBC και η Bank of America έχουν δανείσει χρήματα για την παραγωγή αυτών των πλαστικών από το 2011.

Γίνονται οι εταιρείες πιο φιλικές προς το περιβάλλον;

Παρά τις υποσχέσεις και τις συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση ενός πιο πράσινου πλανήτη και μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, ο Δείκτης Plastic Waste Makers Index αποκάλυψε ότι δεν έγιναν πολλά από εξέχοντες παραβάτες για να αντιμετωπιστεί αυτό.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι 100 μεγαλύτεροι παραγωγοί πολυμερών εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως σε υλικά με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Το 2019, μόλις το 2% της παραγωγής πλαστικών της επιχείρησης περιείχε ανακυκλωμένα απόβλητα.

Τα ευρήματα υπολόγισαν επίσης ότι η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα για πλαστικά μιας χρήσης θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 30% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, με πάνω από 400% για ορισμένες μεμονωμένες εταιρείες. Με πολλές κυβερνήσεις χωρών να κατέχουν τις εταιρείες παραγωγής πολυμερών και να έχουν ιδιόκτητο συμφέρον για τη συνεχή επιτυχία τους, αυτό το ποσοστό θα είναι δύσκολο να αλλάξει σε επίπεδο εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα  η πραγματική ιστορία τρόμου του Halloween – The Waste Management & Recycling Blog

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ομάδα πολυεθνικών ανθρώπων που διαμαρτύρονται σε εξωτερικούς χώρους με πλακάτ και πινακίδες.

Πώς μπορούν λοιπόν οι ιδιώτες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων και να ενθαρρύνουν αυτές τις εταιρείες να επανεξετάσουν την παραγωγή πολυμερών τους;

Ο συνδυασμός των φωνών μας και η πίεση για συνεχή αλλαγή είναι πρωταρχικής σημασίας, με το Plastic Free July μια φανταστική ευκαιρία για να ξεκινήσετε τη μείωση της χρήσης πλαστικών.

Το πρώτο βήμα είναι να απαιτήσουμε αλλαγή από τους λίγους που κυριαρχούν σε αυτόν τον κλάδο. Όσο περισσότεροι από εμάς επικοινωνούμε με μια εταιρεία και εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τη συνεχιζόμενη συμβολή τους στην παγκόσμια πλαστική ρύπανση, τόσο πιο επιδραστικό είναι το μήνυμα.

Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να παράγουν πλαστικά από βιώσιμα υλικά και όχι από ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Θα πρέπει επίσης να ζητήσουμε από τις τράπεζες και τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εταιρείες που βλάπτουν το περιβάλλον ή να θέσουν πολιτικές και στόχους που πρέπει να πετύχουν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λαμβάνουν κεφάλαια.

Οι κυβερνήσεις μας πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν. Οι προτάσεις από τον Δείκτη Πλαστικών Αποβλήτων περιλαμβάνουν την παροχή κινήτρων για εταιρείες που χρησιμοποιούν πιο βιώσιμα υλικά στην παραγωγή πολυμερών ή επιμένουν σε έναν δημόσιο λογαριασμό «πλαστικό αποτύπωμα μιας χρήσης».