Πώς να καλλιεργήσετε οπωροφόρα δέντρα κοντά

Η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων κοντά μεταξύ τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο του κήπου σας.

Ως κηπουρός τοπίων που ειδικεύεται σε κήπους μικρών χώρων, είχα καλά αποτελέσματα φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα κοντά μεταξύ τους χωρίς να θυσιάσω την απόδοση ή την ποιότητα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά οφέλη από την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων σε μικρό χώρο, όπως η αυξημένη επικονίαση και η ευκολότερη συντήρηση.

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσω τα πλεονεκτήματα της φύτευσης οπωροφόρων δέντρων υψηλής πυκνότητας και θα δώσω συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της συγκομιδής σας σε περιορισμένο χώρο.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε το αποκάλυψη για περισσότερες πληροφορίες.

οπωροφόρα δέντρα φυτεμένα κοντά

Οφέλη από τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων από κοντά

Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων σε κοντινή απόσταση δημιουργεί μια περιοχή φύτευσης υψηλής πυκνότητας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε διαφορετικές ποικιλίες σε σχετικά μικρό χώρο, επιτρέποντας τη διαδοχική ωρίμανση των καρπών.

Θα απολαύσετε μια συνεχή συγκομιδή καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, επειδή κάθε ποικιλία ωριμάζει σε διαφορετικούς χρόνους.

Αυτό μπορεί να προσφέρει σε εσάς και την οικογένειά σας μια ποικιλία και σταθερή προσφορά φρέσκων φρούτων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της φύτευσης υψηλής πυκνότητας είναι ότι κάνει τη συντήρηση πιο διαχειρίσιμη.

Το κλάδεμα, το πότισμα και η διαχείριση παρασίτων μπορούν όλα να γίνουν πιο αποτελεσματικά όταν φυτεύονται δέντρα κοντά στο οπωρώνα της αυλής σας.

Με λιγότερο έδαφος για κάλυψη, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη σωστή φροντίδα για κάθε δέντρο με λιγότερο χρόνο και προσπάθεια.

Τέλος, η φύτευση οπωροφόρων δέντρων κοντά μεταξύ τους μπορεί επίσης να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για διασταυρούμενη επικονίαση.

Πολλά οπωροφόρα δέντρα μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τη διασταυρούμενη επικονίαση, καθώς συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερους και πιο άφθονους καρπούς, καθώς και λιγότερα προβλήματα άνθισης και πτώσης καρπών.

Φυτεύοντας διάφορα οπωροφόρα δέντρα σε κοντινή απόσταση, αυξάνετε τις πιθανότητες διασταυρούμενης επικονίασης, οδηγώντας σε μια πιο πλούσια συγκομιδή.

Επιλογή κατάλληλων οπωροφόρων δέντρων

Τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για στενή φύτευση.

Αυτά τα οπωροφόρα δέντρα μπορούν να διατηρηθούν σχετικά μικρά επειδή προσαρμόζονται σε διαφορετικές τεχνικές κλαδέματος.

Θα μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα από αυτά τα δέντρα στον δικό σας κήπο.

Τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των λάιμ, οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και τα γκρέιπφρουτ, μπορούν επίσης να φυτευτούν σχετικά κοντά, αλλά έχουν μια συνήθεια εξάπλωσης ανάπτυξης, επομένως θα χρειάζονται τακτικό κλάδεμα, ώστε να μην ανταγωνίζονται πολύ τα γειτονικά δέντρα

Οι συκιές, οι αχλαδιές και τα νεκταρίνια είναι μια άλλη φανταστική επιλογή για φύτευση υψηλής πυκνότητας λόγω της προσαρμοστικότητάς τους και μπορούν εύκολα να κλαδευτούν για τον έλεγχο του μεγέθους τους.

Διαβάστε περισσότερα  Vertical Garden Lighting Guide - Urban Garden Gal

Τέλος, σκεφτείτε τις μούσμουλες ως προσθήκη στο πρόγραμμα φύτευσης υψηλής πυκνότητας.

Αυτά τα δέντρα είναι μικρότερα και μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη διακοσμητική προσθήκη στον κήπο σας, ενώ παρέχουν νόστιμους καρπούς.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Πώς να διατηρήσετε τα μούσμουλα μικρά

Καλύτερες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων

Τα νάνοι και τα ημινάνο δέντρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για στενή φύτευση, καθώς τείνουν να έχουν μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μεγέθη.

Σύμφωνα με την Επέκταση του Πανεπιστημίου της Μινεσόταοι νάνοι μηλιές θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς 2 έως 3 χρόνια μετά τη φύτευση.

Μερικές δημοφιλείς ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν ποικιλίες νάνων:

  • Μηλιές: Gala, Fuji και Honeycrisp.
  • Αχλαδιές: Bartlett και Bosc.
  • Ροδάκινα: Bonanza και Honey Babe.
  • Δαμασκηνιές: Santa Rosa και Beauty.
  • Εσπεριδοειδή: Νάνοι ποικιλίες πορτοκαλιάς, λεμονιάς και λάιμ.

Τεχνικές Φύτευσης

Όταν σχεδιάζετε να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα κοντά το ένα στο άλλο, είναι απαραίτητο να εξετάσετε τις καταλληλότερες τεχνικές φύτευσης για τον κήπο σας.

Μια δημοφιλής μέθοδος, ειδικά για μικρούς χώρους, είναι η τεχνική του espalier.

Σε αυτή την τεχνική, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύονται κατά μήκος μιας δομής στήριξης όπως ένας τοίχος ή ένας φράχτης.

Εκπαιδεύετε τα κλαδιά να μεγαλώνουν επίπεδα, δημιουργώντας μια δισδιάστατη εμφάνιση. Το Espalier σάς επιτρέπει να μεγιστοποιήσετε τον χώρο καλλιέργειας και διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών σας.

espaliered οπωροφόρο δέντρο

Μια άλλη επιλογή είναι η τεχνική hedgerow, όπου φυτεύετε οπωροφόρα δέντρα στη σειρά, κοντά. Αυτό δημιουργεί ένα εφέ ορίου ή φράχτη, το οποίο μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό και να προσφέρει πολλά φρούτα.

Όταν σκάβετε τρύπες για φύτευση, βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες είναι περίπου διπλάσιο από το πλάτος της υπάρχουσας ρίζας και βεβαιωθείτε ότι η κορυφή της ρίζας είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία για διαφορετικούς τύπους δέντρων:

  • Μήλα: Φυτέψτε ποικιλίες νάνου σε απόσταση 4 έως 8 πόδια (1,4 έως 2,8 μέτρα) μεταξύ τους.
  • Αχλάδια: Για νάνοι αχλαδιές, είναι κατάλληλη μια απόσταση 10 έως 15 πόδια (3 έως 4,5 μέτρα) μεταξύ τους.
  • Πυρηνόκαρπα: Αυτά περιλαμβάνουν τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα δαμάσκηνα. Φυτέψτε ποικιλίες νάνου σε απόσταση τουλάχιστον 2,8 μέτρων μεταξύ τους.

Διασταυρούμενη επικονίαση και επικονιαστές

Μερικά οπωροφόρα δέντρα αυτογονιμοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν καρπούς χωρίς να χρειάζεται ένα ξεχωριστό δέντρο για την παροχή γύρης.

Ωστόσο, πολλά οπωροφόρα δέντρα απαιτούν διασταυρούμενη επικονίαση για να παράγουν μια υγιή και άφθονη καλλιέργεια. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να φυτευτούν δύο ή περισσότερα συμβατά δέντρα αρκετά κοντά ώστε οι επικονιαστές να μεταφέρουν τη γύρη μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα  15 Εργαλεία Μετρήσεων Κήπου - Urban Garden Gal

Η διασταυρούμενη επικονίαση συμβαίνει όταν η γύρη από το λουλούδι ενός δέντρου μεταφέρεται στο άνθος ενός άλλου δέντρου. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καρπών σε πολλά είδη δέντρων, καθώς διασφαλίζει τη γενετική ποικιλότητα και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύρωστη παραγωγή καρπών.

Οι επικονιαστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία διασταυρούμενης επικονίασης.

Οι μέλισσες, ειδικότερα, είναι αποτελεσματικοί επικονιαστές οπωροφόρων δέντρων. Άλλοι επικονιαστές, όπως οι σφήκες, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επικονίαση των οπωροφόρων δέντρων, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από τις μέλισσες.

Για να ενθαρρύνετε τους επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι σφήκες στο περιβόλι σας, προσθέστε μερικά φυτά που τους προσελκύουν όπως η λεβάντα, το μποράτζο και τα κωνοφόρα.

Η προσφορά μιας ποικιλίας ανθοφόρων φυτών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς οικοσυστήματος στον κήπο σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πιο παραγωγικά οπωροφόρα δέντρα.

Κλάδεμα και διαχείριση κουβούκλιο

Το κλάδεμα και η διαχείριση του θόλου είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οπωροφόρων δέντρων σας, ειδικά όταν φυτεύονται κοντά.

Εφαρμόζοντας κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα δέντρα σας λαμβάνουν επαρκή κυκλοφορία φωτός και αέρα, με αποτέλεσμα έναν πιο παραγωγικό οπωρώνα στην πίσω αυλή.

Ιδανικά θα πρέπει να κλαδεύετε τα οπωροφόρα δέντρα σας δύο φορές το χρόνο. Το πρώτο κλάδεμα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να ελεγχθεί το μέγεθος και το σφρίγος των δέντρων.

Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το μέγεθός τους διαχειρίσιμο και να διασφαλιστεί ότι ο θόλος παραμένει ανοιχτός για να επιτρέπεται η είσοδος του ηλιακού φωτός.

Ένας καλά διαχειριζόμενος θόλος σάς επιτρέπει να εξισορροπήσετε τη βλαστική ανάπτυξη με την αναπαραγωγική ανάπτυξη. Αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οπωροφόρων δέντρων και συνεπούς συγκομιδής κατά τη διάρκεια των εποχών.

Το δεύτερο κλάδεμα πρέπει να γίνει στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης για να αφαιρεθούν τυχόν νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα κλαδιά.

Έδαφος, θρεπτικά συστατικά και λιπάσματα

Όταν φυτεύετε οπωροφόρα δέντρα κοντά το ένα στο άλλο, είναι απαραίτητο να προσέχετε το έδαφος, τα θρεπτικά συστατικά και τα λιπάσματα. Το υγιές έδαφος θα διασφαλίσει ότι τα δέντρα σας έχουν μια ισχυρή βάση για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους και να αντισταθούν στις ασθένειες.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα δοκιμή εδάφους πριν φυτέψετε τα οπωροφόρα δέντρα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το έδαφος σας και τις κατάλληλες τροποποιήσεις που πρέπει να προσθέσετε.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να συλλέξετε σπόρους γερανιού

Τα οπωροφόρα δέντρα απαιτούν ένα μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών όπως άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο. [1]

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη, την παραγωγή καρπών και τη γενική υγεία των δέντρων.

Κατά τη λίπανση, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών, ειδικά όταν φυτεύετε πολλά οπωροφόρα δέντρα κοντά μεταξύ τους, καθώς αυτό αυξάνει τον ανταγωνισμό για αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα λίπασμα ειδικά προσαρμοσμένο στα οπωροφόρα δέντρα όπως αυτό.

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων κοντά μεταξύ τους έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά μπορεί επίσης να διευκολύνει τη μετάδοση παρασίτων και ασθενειών από δέντρο σε δέντρο.

Πρώτον, επιλέξτε ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες, ειδικά όταν φυτεύετε δέντρα από την οικογένεια Rosaceae όπως μήλα, αχλάδια και κεράσια. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η πυρκαγιά ή το ωίδιο που επηρεάζουν τα δέντρα σας.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης συντροφικών φυτών στον οπωρώνα σας. Αυτά τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των παρασίτων και να προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα.

Για παράδειγμα, η φύτευση σκόρδου ή σχοινόπρασου κοντά στα οπωροφόρα δέντρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις αφίδες και άλλα επιβλαβή έντομα.

Παρομοίως, λουλούδια όπως οι κατιφέδες και τα λουλούδια μπορούν να προσελκύσουν επικονιαστές και να απωθήσουν τα παράσιτα.

Διατηρήστε τον κήπο της αυλής σας καθαρό για να αποτρέψετε την εξάπλωση ασθενειών.

Αφαιρέστε τα πεσμένα φύλλα, τα φρούτα και οποιαδήποτε άλλα υπολείμματα που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα.

Το τακτικό κλάδεμα των δέντρων σας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα, θα μειώσει τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων και θα δυσκολέψει τα παράσιτα να μετακινηθούν από δέντρο σε δέντρο.

Παρακολουθήστε τα δέντρα σας για τυχόν σημάδια παρασίτων ή ασθενειών. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Εάν εντοπίσετε προβλήματα, χρησιμοποιήστε στοχευμένες θεραπείες όπως κηπευτικά λάδια, εντομοκτόνα σαπούνιαή βιολογικούς ελέγχους όπως πασχαλίτσες και κορδόνια για τη διαχείριση παρασίτων.

Για ασθένειες, σκεφτείτε τη χρήση οργανικά μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα όταν είναι απαραίτητο.

Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές και παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορείτε να προωθήσετε έναν υγιή, παραγωγικό οπωρώνα υψηλής πυκνότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχουν λοιπόν οι συμβουλές μου για τη δημιουργία ενός άφθονου μικρού περιβόλου με οπωροφόρα δέντρα υψηλής πυκνότητας.

Εισαι μεσα Pinterest? Έχω πίνακες αφιερωμένους σε Καλλιέργεια Φρούτων και Αστική Κηπουρική που μπορείτε να απολαύσετε. Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook.