Ένας μαθητής κρατά ένα δίσκο μεσημεριανού γεύματος που έχει κέικ και χυμό πορτοκαλιού.

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου – The Waste Management & Recycling Blog

Η σπατάλη τροφίμων στα σχολεία είναι ένα σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δεκαετίες.

Αν αναρωτιέστε, «πόσο φαγητό σπαταλούν τα σχολεία το χρόνο;», θα πάθετε σοκ.

55.408 τόνοι απορριμμάτων τροφίμων παράγονται ετησίως από τα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία και 24.974 τόνοι από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα συνολικό βάρος απορριμμάτων τροφίμων 80.382 τόνων στα σχολεία της Αγγλίας ετησίως – που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ας εξετάσουμε τους λόγους πίσω από τη σπατάλη φαγητού στο σχολείο πριν σκιαγραφήσουμε λύσεις.

Γιατί υπάρχει μεγάλη σπατάλη τροφίμων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι λόγοι για τη σπατάλη τροφίμων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ποικίλοι και πολυάριθμοι.

Υπάρχουν λειτουργικοί, καταστασιακοί και συμπεριφοριστικοί λόγοι, οπότε ας τους αναλύσουμε λίγο περισσότερο, μοιράζοντας μια χούφτα παραδείγματα για τον καθένα.

Λειτουργικοί λόγοι για σπατάλη τροφίμων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι επιχειρησιακοί λόγοι για την παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων περιλαμβάνουν:

  • κουζίνες που εξυπηρετούν άγνωστο αριθμό μαθητών
  • ορίστε μεγέθη μερίδων
  • κεντρικά σχεδιασμένα μενού που δεν ταιριάζουν σε ένα μεμονωμένο σχολείο και τους μαθητές του.

Καταστασιακές αιτίες σπατάλης τροφίμων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Μπορεί να υπάρχουν περιστασιακές αιτίες για σπατάλη τροφίμων στα σχολεία, όπως:

  • οι μαθητές νιώθουν βιαστικοί επειδή απαιτείται η αίθουσα του σχολείου για τα απογευματινά μαθήματα
  • μια δυσάρεστη γευστική εμπειρία — οι τραπεζαρίες είναι συχνά δυνατές και πολυσύχναστες.

Λόγοι συμπεριφοράς για σπατάλη τροφίμων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η συμπεριφορά μπορεί να συμβάλει στη σπατάλη τροφίμων στα σχολεία επειδή:

  • Τα παιδιά του δημοτικού, ειδικότερα, προτιμούν να παίζουν έξω παρά να τρώνε
  • οι μαθητές μπορεί να απορρίψουν το φαγητό εάν είναι ιδιότροποι, άγνωστο, δεν φαίνεται ελκυστικό ή σερβίρεται σε ασυνήθιστο συνδυασμό
  • μερικές φορές οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αγοράζουν ένα σνακ αντί για ένα πλήρες γεύμα.
Διαβάστε περισσότερα  15 Εργαλεία Μετρήσεων Κήπου - Urban Garden Gal

Λύσεις απορριμμάτων σχολικών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας μαθητής κρατά ένα δίσκο μεσημεριανού γεύματος που έχει κέικ και χυμό πορτοκαλιού.
Ένας μαθητής με το μεσημεριανό του δίσκο

Λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για τη σπατάλη τροφίμων στα σχολεία της χώρας, είναι δυνατόν να περιγραφούν λύσεις στο πρόβλημα.

1. Βελτιώστε την εκπαίδευση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων

Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο τους στην παραγωγή και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σχολείο (και στο σπίτι) για να αισθάνονται κίνητρο να κάνουν τη διαφορά.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης μεταξύ των μαθητών οδηγεί στο να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις πρωτοβουλίες για τα απόβλητα τροφίμων.

Εάν θέλετε μια εκπαίδευση πρώτης τάξεως σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων που παρέχεται από τους ειδικούς, προσφέρουμε εξαιρετικά συναρπαστικά μαθήματα Forge Education σε όλο το Γιορκσάιρ για KS1, KS2, KS3 και KS4.

2. Βελτιώστε την εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή

Δεν θα έχουν δοκιμάσει όλοι οι μαθητές προηγουμένως όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται στο κυλικείο του σχολείου, επομένως η εκπαίδευση σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η ευκαιρία για κάθε μαθητή να δοκιμάσει νέα τρόφιμα χωρίς πίεση να τα φάει θα ήταν ευεργετική μακροπρόθεσμα αλλά ευνόητα προκλητική.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γευστικές δοκιμές θα οδηγούσαν σε προσωρινό φούσκωμα των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να το μειώσουν σημαντικά.

Με την αυτονομία των μεγαλύτερων μαθητών, ορισμένοι επιλέγουν σνακ αντί για σωστά γεύματα, με αποτέλεσμα να σπαταλούν την κουζίνα. Η ενισχυμένη εκπαίδευση για τη διατροφή θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά σε αυτό το αποτέλεσμα.

3. Αφαιρέστε το κρέας από το μενού

Ο αριθμός των σχολείων που προσφέρουν μόνο χορτοφαγικά γεύματα αυξάνεται λόγω της αυξημένης γνώσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας κρέατος.

Μια δίαιτα χωρίς κρέας είναι υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον και οδηγεί σε σπατάλη τροφίμων που μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να τουρσί λαχανικά – The Waste Management & Recycling Blog

Δημιουργήστε έναν μεγάλο κάδο κομποστοποίησης στους χώρους του σχολείου — παρέχει πληθώρα εκπαιδευτικών ευκαιριών για τα παιδιά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κομπόστ που προκύπτει για να καλλιεργήσετε περισσότερα λαχανικά.

4. Προσφέρετε μικρότερες μερίδες

Μικρότερες μερίδες έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα απορρίμματα στα πιάτα και τους δίσκους. Προσφέρετε στα παιδιά λιγότερα από κάθε φαγητό και ξεκαθαρίστε ότι μπορούν να ζητήσουν περισσότερα αν το θέλουν.

Ορισμένα σχολεία έχουν μια πολιτική «χωρίς δευτερόλεπτα», η οποία σπαταλά το φαγητό όταν οι μαθητές θα μπορούσαν να το φάνε. Εάν ένας μαθητής εξακολουθεί να πεινάει και υπάρχει αρκετό φαγητό, αφήστε τον να πάρει άλλη μια μικρή μερίδα.

Δύο μαθήτριες που μαζεύουν το μεσημεριανό τους σε δίσκους στη σχολική καντίνα.
Προσφέρετε μικρές μερίδες και απορρίψτε την πολιτική «χωρίς δευτερόλεπτα».

5. Παρακολουθήστε τη σπατάλη τροφίμων και τροποποιήστε το μενού

Ο μόνος τρόπος για να μάθει ένα σχολείο πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, είναι να το μετρήσει.

Παρακολουθήστε πόσα τρόφιμα σπαταλούνται στην κουζίνα και στην καφετέρια του σχολείου για μια καθορισμένη περίοδο. Για τα πιο ακριβή δεδομένα, ζυγίστε τα απόβλητα καθημερινά.

Παράλληλα με αυτήν την εργασία, αναλύστε ποια τρόφιμα πωλούν και ποια όχι, και τροποποιήστε ανάλογα το μενού. Για παράδειγμα, εάν κανείς δεν παραγγείλει το tagine, δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού.

Ομοίως, αποφύγετε να επιβάλλετε ένα επιδόρπιο σε μαθητές που δεν το θέλουν και να είστε ευέλικτοι με τους συνδυασμούς τροφίμων – εάν ένα παιδί ζητήσει ένα γεύμα χωρίς αρακά, δεν θα φάει τον αρακά.

6. Μειώστε τις ουρές

Εάν οι μαθητές μένουν στην ουρά για πολλή ώρα για να παραγγείλουν και να μαζέψουν το φαγητό τους το μεσημέρι, θα φάνε γρήγορα και θα αφήσουν το φαγητό που διαφορετικά θα έτρωγαν βιαστικά για να βγουν έξω για να παίξουν ή να συναναστραφούν.

Διαβάστε περισσότερα  Ποιος παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα; – Το Ιστολόγιο Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης

Οι μεγάλες ουρές οδηγούν επίσης σε μειωμένες επιλογές για μεσημεριανό γεύμα για όσους βρίσκονται στο τέλος της ουράς. Εάν το υπόλοιπο φαγητό δεν είναι αυτό που ήθελαν να φάνε, είναι πιο πιθανό να το σπαταλήσουν.

Μια λύση για τις ουρές είναι ένα σύστημα προπαραγγελίας, όπου οι μαθητές επιλέγουν τα γεύματά τους στην αρχή της σχολικής ημέρας. Εναλλακτικά, σκεφτείτε ένα σύστημα παραγγελιών και συλλογής, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν όσο μαγειρεύεται το γεύμα τους.

Χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ουρά, τα παιδιά βρίσκονται στην τραπεζαρία για λιγότερο χρόνο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο χρόνο για κοινωνικοποίηση και λιγότερη έκθεση στο δυνητικά δυνατό περιβάλλον της τραπεζαρίας.

7. Μαγειρέψτε κατά παραγγελία

Με την προπαραγγελία παρέχεται η δυνατότητα μαγειρέματος κατά παραγγελία, η οποία μπορεί να τερματίσει το τυφλό μαγείρεμα και τις μάζες υπολειμμάτων κουζίνας.

Η προετοιμασία του γεύματος κάθε παιδιού κατά παραγγελία θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη σπατάλη της κουζίνας και τη μείωση των απορριμμάτων της καφετέριας, καθώς κάθε παιδί έχει ένα γεύμα που επιλέγει.

Ανακύκλωση απορριμμάτων σχολικών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα σχολεία — οι δύο κύριοι είναι ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνο και εξοικονομεί χρήματα στο σχολείο.

Η ανακύκλωση των σχολικών απορριμμάτων τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας και οι κάδοι απορριμμάτων τροφίμων είναι απαραίτητοι. Εάν αυτή τη στιγμή έχετε μόνο γενικούς κάδους απορριμμάτων, το σχολείο σας θα πληρώσει περισσότερα από όσα χρειάζεται για τη συλλογή απορριμμάτων.

Επιλέξτε μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που ανακυκλώνει τα απορρίμματα τροφίμων της και αρχίστε να καρπώνετε τα οφέλη.

Εάν ενδιαφέρεστε να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού σε ένα εστιατόριο ή ένα κανονικό καφέ, έχουμε περιγράψει δέκα εύκολα βήματα για να ξεκινήσετε.