10 λάθη στον κήπο του μπαλκονιού που πρέπει να αποφύγετε

Η καλλιέργεια φυτών στο μπαλκόνι σας μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δαπανηρά λάθη αν δεν είστε προσεκτικοί.

Για να διασφαλίσετε ότι ο κήπος του μπαλκονιού σας θα έχει επιτυχία, ακολουθούν 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν ξεκινάτε.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε το αποκάλυψη για περισσότερες πληροφορίες.

φυτά λουλουδιών σε ένα μπαλκόνι

10 ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

1. Επιλέγοντας τα λάθος φυτά για τη θέση

Ως κηπουρός τοπίων, έχω δει αρκετά λάθη όσον αφορά την κηπουρική στο μπαλκόνι.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που βλέπω είναι η επιλογή φυτών που δεν ταιριάζουν στις συνθήκες ενός μπαλκονιού, όπως φυτά που απαιτούν πλήρη ήλιο όταν το μπαλκόνι έχει μόνο μερικό ήλιο.

Σε αυτήν την ενότητα, θα συζητήσω τρεις σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε φυτά για τον κήπο του μπαλκονιού σας: έκθεση στο ηλιακό φως, συνθήκες ανέμου και λαμβάνοντας υπόψη τα ώριμα μεγέθη.

Έκθεση στο ηλιακό φως

Τα φυτά έχουν ποικίλες ανάγκες για έκθεση στο ηλιακό φως, γι' αυτό φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας θα ευδοκιμήσουν με την ποσότητα του ήλιου που δέχεται το μπαλκόνι σας.

Εάν το μπαλκόνι σας είναι γεμάτο ήλιο όλη την ημέρα, επιλέξτε φυτά που αγαπούν τον ήλιο όπως η λεβάντα ή τα γεράνια.

Από την άλλη πλευρά, εάν το μπαλκόνι σας είναι ως επί το πλείστον σκιερό, επιλέξτε φυτά ανθεκτικά στη σκιά, όπως φτέρες, κολεούς ή οικοδεσπότες.

Συνθήκες ανέμου

Ο άνεμος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για την επιλογή φυτών για τον κήπο του μπαλκονιού σας.

Τα ψηλά φυτά με μεγάλα φύλλα μπορούν εύκολα να σπάσουν όταν εκτεθούν σε ισχυρούς ανέμους, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξετε φυτά χαμηλής ανάπτυξης ή με εύρωστο στέλεχος που είναι πιο ανθεκτικά στον άνεμο, εάν έχετε μπαλκόνι με ανέμους.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: 10 καλύτερα λουλούδια ανθεκτικά στον άνεμο

ηλιόλουστο μπαλκόνι κήπο

Δεν λαμβάνονται υπόψη τα ώριμα μεγέθη

Όταν επιλέγετε φυτά για τον κήπο του μπαλκονιού σας, να λαμβάνετε πάντα υπόψη το ώριμο μέγεθος του φυτού.

Τα μικρά σπορόφυτα ή τα νεαρά φυτά μπορεί να είναι διαχειρίσιμα στην αρχή, αλλά μπορούν γρήγορα να ξεπεράσουν τον περιορισμένο χώρο του μπαλκονιού σας.

Για να αποφύγετε τον συνωστισμό και το άγχος στα φυτά σας, επιλέξτε είδη που έχουν διαχειρίσιμες συνήθειες ανάπτυξης και ώριμα μεγέθη που λειτουργούν καλά με τον χώρο που έχετε διαθέσιμο.

ανθοφόρα φυτά σε ένα μπαλκόνι

2. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κλίμα

Όταν αγοράζετε φυτά για τον νέο κήπο του μπαλκονιού σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε φυτά που αναπτύσσονται καλά στο κλίμα σας.

Εάν ζείτε σε περιοχή με δροσερό κλίμα, μην επιλέγετε φυτά που είναι ευαίσθητα στον παγετό, όπως γεράνια, γαρδένιες ή πλουμέρια.

Διαβάστε περισσότερα  Πλεονεκτήματα του Container Gardening - Urban Garden Gal

Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα, αποφύγετε τα φυτά που δεν ανέχονται καλά τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και τα λαχανικά της οικογένειας brassica, όπως το μπρόκολο.

3. Επιλέγοντας τα λάθος δοχεία

Η επιλογή του σωστού δοχείου είναι απαραίτητη για την επιτυχία και την υγεία των φυτών σας.

Όταν επιλέγετε δοχεία, λάβετε υπόψη το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα.

Γλάστρες από τερακότα φαίνονται ωραία, αλλά είναι βαριά και στεγνώνουν γρήγορα σε ζεστό καιρό, ενώ τα πλαστικά δοχεία είναι ελαφριά και διατηρούν καλύτερα την υγρασία.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε δοχεία στο σωστό μέγεθος για τα φυτά σας.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η χρήση δοχείων που είναι πολύ μικρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φυτά που συνδέονται με τις ρίζες, καθώς και κακή ανάπτυξη και ξηρό έδαφος.

Φροντίστε να επιλέξετε δοχεία που δίνουν στα φυτά σας αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν οι ρίζες τους.

Η Martha Stewart Living συνιστά τη μεταφύτευση των φυτών την άνοιξη και τη μεταφορά τους σε ένα δοχείο που είναι περίπου δύο ίντσες (2,5 cm) μεγαλύτερο από το σημερινό τους δοχείο.

φυτά σε σκιερό μπαλκόνι

4. Χρήση εδάφους κακής ποιότητας

Η επιλογή του σωστού εδάφους για γλάστρα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών σας.

Αποφύγετε τη χρήση χώματος που είναι πολύ αμμώδες, καθώς μπορεί να στραγγίσει το νερό πολύ γρήγορα και να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Από την άλλη πλευρά, το χώμα που είναι πολύ βαρύ μπορεί να συγκρατήσει πολύ νερό και να προκαλέσει σήψη των ριζών.

Ψάξτε για μια ποιότητα ισορροπημένο μείγμα γλάστρας που παρέχει σωστή αποστράγγιση και συγκράτηση υγρασίας.

Είναι επίσης καλή ιδέα να βελτιώσετε το χώμα σας με οργανική ύλη. Η προσθήκη κομπόστ ή παλαιωμένης κοπριάς στον κήπο του μπαλκονιού σας μπορεί να κάνει θαύματα για να αυξήσει την ποιότητα του εδάφους σας.

Η οργανική ύλη βοηθά στη βελτίωση της δομής του εδάφους, παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και ενθαρρύνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς να ευδοκιμήσουν.

διαμέρισμα μπαλκόνι κήπο

5. Παραμέληση Αποχέτευσης

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος στην κηπουρική των μπαλκονιών είναι η παραμέληση της σωστής αποστράγγισης.

Η ανεπαρκής αποστράγγιση μπορεί να οδηγήσει σε στρες των φυτών και σε καθυστέρηση ανάπτυξης.

Φροντίζετε πάντα οι γλάστρες σας να έχουν τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Αυτό επιτρέπει τη διαφυγή του υπερβολικού νερού και εμποδίζει τα φυτά σας να κάθονται σε μουσκεμένο έδαφος.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε γλάστρες με προκατασκευασμένες τρύπες αποστράγγισης ή να τις δημιουργήσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι.

Μια άλλη αποτελεσματική λύση είναι να τοποθετήσετε πιατάκια με ένα στρώμα βότσαλο κάτω από τις γλάστρες σας.

Τα βότσαλα ανυψώνουν ελαφρά τη γλάστρα, κάτι που βοηθά στην αποστράγγιση και εμποδίζει τη γλάστρα να κάθεται σε λιμνάζοντα νερά.

φυτά λουλουδιών σε ένα μπαλκόνι

6. Υπερ-πότισμα

Όταν το χώμα είναι συνεχώς υγρό, οι ρίζες δεν έχουν την ευκαιρία να αναπνεύσουν και αυτό μπορεί να τις κάνει να σαπίσουν. Για να αποφύγετε αυτό, ελέγχετε πάντα την υγρασία του εδάφους πριν ποτίσετε τα φυτά σας.

Διαβάστε περισσότερα  Vertical Garden Lighting Guide - Urban Garden Gal

Κολλήστε το δάχτυλό σας περίπου 1 έως 2 ίντσες (2,5 έως 5 cm) στο χώμα για να αισθανθείτε την υγρασία. Αν είναι ακόμα υγρό, σταματήστε το πότισμα μέχρι να στεγνώσει λίγο το χώμα.

Τέλος, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε έκπλυση θρεπτικών συστατικών. Όταν τα φυτά λαμβάνουν πάρα πολύ νερό, η υπερβολική υγρασία μπορεί να απομακρύνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, επηρεάζοντας την ανάπτυξή τους.

Χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά σας για να διατηρήσετε την υγρασία και να διατηρήσετε σταθερές πρακτικές ποτίσματος για να αποτρέψετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

ένα μπαλκόνι με κήπο το καλοκαίρι

7. Υπερπληθυσμός Φυτών

Τα υπερπληθυσμένα φυτά ανταγωνίζονται για φως, νερό και θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αδύναμη και ανθυγιεινή ανάπτυξη.

Για να αποφύγετε τον συνωστισμό, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις αυξανόμενες απαιτήσεις κάθε είδους φυτού που θέλετε να συμπεριλάβετε στον κήπο σας.

Λάβετε υπόψη το ώριμο μέγεθός τους και φροντίστε να τα τοποθετήσετε ανάλογα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή απόσταση, αναζητήστε οδηγίες για τις ετικέτες των φυτών, κάντε κάποια διαδικτυακή έρευνα ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό κηπουρικής.

Ο συνωστισμός του μπαλκονιού με φυτά μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για διάφορες ασθένειες και παράσιτα.

Ένα συνεχώς υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για να ευδοκιμήσουν μύκητες και άλλα παθογόνα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα φυτά σας και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κήπου του μπαλκονιού σας.

Για να αποτρέψετε παράσιτα και ασθένειες, εξασφαλίστε τη σωστή κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας και κλαδέψτε κάθε νεκρό ή ανθυγιεινό φύλλωμα.

ένας γεμάτος μπαλκονόκηπος

8. Υπεργονιμοποίηση

Η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει χλώρωση (κιτρίνισμα των φύλλων) και βλάβες στις ρίζες και τους μίσχους.[1]

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φύλλα μπορεί να πέσουν πρόωρα και η ανάπτυξη των ριζών των φυτών σας θα μπορούσε να μειωθεί.

Για να αποφύγετε την υπερβολική λίπανση των φυτών σας, ακολουθήστε τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας και εφαρμογής που παρέχονται στη συσκευασία του λιπάσματος.

Εάν κατά λάθος έχετε υπεργονιμοποιήσει τα φυτά σας, μπορείτε να πλημμυρίσετε τα φυτά με νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της περίσσειας θρεπτικών συστατικών.

Ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί η υπερβολική γονιμοποίηση είναι η χρήση α λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης.

Αυτά τα λιπάσματα απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο να βλάψετε τα φυτά σας.

μικρό κήπο με μπαλκόνι

9. Μη θεραπεία παρασίτων και ασθενειών

Για έναν επιτυχημένο κήπο στο μπαλκόνι, είναι απαραίτητο να είστε σε επιφυλακή για κοινά παράσιτα και ασθένειες που μπορούν να βλάψουν τα φυτά σας.

Διαβάστε περισσότερα  11 Κάθετα λάθη στον κήπο που πρέπει να αποφύγετε

Η τακτική παρακολούθηση των φυτών σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημάδια παρασίτων ή ασθενειών νωρίς.

Για τα κοινά παράσιτα του κήπου όπως οι αφίδες, οι λευκές μύγες και τα ακάρεα αράχνης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους όπως η απελευθέρωση ωφέλιμων εντόμων, όπως οι πασχαλίτσες ή τα κορδόνια, για να διατηρήσετε τον πληθυσμό τους υπό έλεγχο.

Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα φύλλα με λάδι neem ή εντομοκτόνο σαπούνι για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά παράσιτα.

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι να διατηρείτε τα εργαλεία του κήπου σας καθαρά. Απολυμάνετε το ψαλίδι σας και άλλα εργαλεία σκουπίζοντάς τα με οινόπνευμα πριν και μετά από κάθε χρήση.

Τέλος, προσέξτε τις πρακτικές ποτίσματος. Το πότισμα των φυτών σας το πρωί και η διατήρηση του φυλλώματος στεγνού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης μυκητιακών ασθενειών όπως το ωίδιο.

Η σωστή ροή αέρα γύρω από τα φυτά σας είναι επίσης ζωτικής σημασίας, επομένως φροντίστε να παρέχετε αρκετό χώρο μεταξύ τους για να αποφύγετε τη δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν οι ασθένειες.

ένας όμορφος κήπος διαμερισμάτων

10. Όχι τακτικά κλαδέματα

Το κλάδεμα είναι μια κρίσιμη εργασία συντήρησης που πρέπει να εντάξετε ως μέρος της ρουτίνας κηπουρικής σας.

Τα φυτά μπορεί γρήγορα να γεμίσουν υπερβολικά εάν δεν τα κόβετε τακτικά. Η έλλειψη χώρου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να αναπτυχθούν και τα φυτά σε στενούς χώρους είναι πιο πιθανό να ανταγωνίζονται για βασικούς πόρους όπως το νερό, το ηλιακό φως και τα θρεπτικά συστατικά.

Το κλάδεμα ενθαρρύνει επίσης την παραγωγική ανάπτυξη και βοηθά τα φυτά να ανθίσουν καλύτερα.

Κλαδεύοντας τα φυτά σας τακτικά, αφαιρείτε νεκρά ή άρρωστα κλαδιά, κάτι που επιτρέπει στα φυτά σας να εστιάζουν την ενέργειά τους στην παραγωγή περισσότερων λουλουδιών, καρπών ή φυλλώματος.

Τέλος, η παραμέληση του κλαδέματος μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια των φυτών σας σε παράσιτα και ασθένειες. Τα νεκρά ή κατεστραμμένα κλαδιά μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα και να δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για ασθένειες.

φυτά γερανιού σε ένα μπαλκόνι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχουν λοιπόν μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν φτιάχνετε έναν νέο κήπο στο μπαλκόνι.

Η κηπουρική στο μπαλκόνι θέτει μοναδικές προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαχείριση φυτών σε ένα μικρό, υπερυψωμένο περιβάλλον.

Παράγοντες όπως ο περιορισμένος χώρος, η έκθεση στον αέρα και οι ταχύτεροι χρόνοι στεγνώματος των δοχείων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των φυτών σας.

Έχοντας επίγνωση αυτών των προκλήσεων και μαθαίνοντας πώς να τις αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να δημιουργήσετε έναν ανθεκτικό, ελκυστικό κήπο που θα συμπληρώνει τον αστικό σας τρόπο ζωής.

Είστε στο Pinterest; Ρίξτε μια ματιά στο δικό μου Μπαλκόνι Κήπος και Ανθοκηπουρική σανίδες. Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook.