11 Κάθετα λάθη στον κήπο που πρέπει να αποφύγετε

Οι κάθετοι κήποι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο καλλιέργειας σας και να δημιουργήσετε μια εκπληκτική οπτική απεικόνιση.

Ωστόσο, είναι εύκολο να κάνετε λάθη όταν χτίζετε και φυτεύετε τον κάθετο κήπο σας.

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσω 11 κοινά λάθη κάθετου κήπου και θα σας δώσω τις καλύτερες συμβουλές μου για να σχεδιάσετε, να συντηρήσετε και να φροντίσετε σωστά τον κάθετο κήπο σας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε το αποκάλυψη για περισσότερες πληροφορίες.

11 ΚΑΘΕΤΑ ΛΑΘΗ ΚΗΠΟΥ

1. Ανεπαρκές ηλιακό φως

Ως κηπουρός τοπίων, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη κάθετου κήπου που βλέπω είναι ότι δεν εξετάζω την ποσότητα του ηλιακού φωτός που θα λάβουν τα φυτά.

Τα περισσότερα φυτά απαιτούν τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα για να αναπτυχθούν σωστά, επομένως η επιλογή ενός σημείου με ανεπαρκές ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα, ποδαράκια και ανθυγιεινά φυτά.

Πριν εγκαταστήσετε τον κάθετο κήπο σας, παρατηρήστε την περιοχή όλη την ημέρα για να προσδιορίσετε πόσες ώρες ηλιακού φωτός δέχεται.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει φυτά που είναι κατάλληλα για τις συνθήκες φωτός που είναι διαθέσιμες στην επιλεγμένη τοποθεσία σας.

2. Αγνοώντας το Κλίμα

Το να παραμελείτε να λάβετε υπόψη το κλίμα στο οποίο ζείτε και πώς αυτό επηρεάζει τα φυτά σας είναι ένα άλλο κοινό λάθος.

Κάθε φυτό έχει συγκεκριμένες ανάγκες για θερμοκρασία, φως και υγρασία. Λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες:

Θερμοκρασία: Ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά για το κλίμα της περιοχής σας. Εάν ζείτε σε περιοχή με δροσερό κλίμα, θα χρειαστεί να επιλέξετε φυτά ανθεκτικά στον παγετό.

Υγρασία: Εάν ζείτε σε περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις, σκεφτείτε να επιλέξετε φυτά που αντέχουν την υπερβολική υγρασία. Από την άλλη, αν ζείτε σε περιοχή με χαμηλές βροχοπτώσεις, επιλέξτε φυτά που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.

Ανεμος: Εάν ο κάθετος κήπος σας βρίσκεται σε ταράτσα ή μπαλκόνι, βεβαιωθείτε ότι ο κάθετος κήπος σας είναι προστατευμένος από δυνατούς ανέμους.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να συλλέξετε σπόρους γερανιού

Τοποθετήστε αντιανεμικούς πίνακες ή εγκαταστήστε α ύφασμα σκιάς να παρέχει προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

κάθετος κήπος με βότανα

3. Κακός αερισμός

Η σωστή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη για την υγεία των φυτών σας, καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών.

Όταν επιλέγετε μια τοποθεσία για τον κάθετο κήπο σας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των φυτών και των τοίχων για να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα.

4. Επιλογή Ασυμβίβαστων φυτών

Όταν ξεκινάτε έναν κατακόρυφο κήπο, είναι σημαντικό να επιλέγετε φυτά που ευδοκιμούν μαζί στο ίδιο περιβάλλον.

Επιλέξτε φυτά με συμπληρωματικές συνήθειες ανάπτυξης, όπως εκείνα με συνήθειες αναρρίχησης ή αναρρίχησης, για να μεγιστοποιήσετε τη χρήση του κατακόρυφου χώρου σας.

5. Κακής ποιότητας Potting Mix

Ένα μείγμα γλάστρας κακής ποιότητας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία των φυτών.

Χρησιμοποιώ πάντα ένα καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μείγμα για την υποστήριξη των φυτών και είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών σας.

κάθετα φυτά φράουλας

6. Λανθασμένο πότισμα

Τόσο το υπερβολικό πότισμα όσο και το υποπότισμα μπορεί να είναι επιβλαβές για τα φυτά.

Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα φυτά λαμβάνουν αρκετό νερό είναι να εγκαταστήσετε ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μεταφέρει νερό απευθείας στις ρίζες κάθε φυτού.

Μια άλλη επιλογή είναι να ποτίζετε τα φυτά με το χέρι χρησιμοποιώντας ποτιστήρι ή λάστιχο, αλλά είναι σημαντικό να ποτίζετε αργά και ομοιόμορφα για να επιτρέψετε στο νερό να διεισδύσει στο έδαφος.

Ξεκινήστε με το πότισμα των φυτών στην κορυφή του κάθετου κήπου, έτσι ώστε η απορροή να μπορεί να ρέει στα φυτά στα χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά το επίπεδο υγρασίας του εδάφους και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα ποτίσματος όπως χρειάζεται για να αποτρέψετε το υπερβολικό ή υποποτιστικό.

7. Υπερπληθυσμός Φυτών

Ο υπερπληθυσμός των φυτών σε έναν κατακόρυφο κήπο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Διαβάστε περισσότερα  15 Μυρωδάτα Φυτά Κήπου στο Μπαλκόνι

Όταν τα φυτά είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, ανταγωνίζονται για πόρους όπως το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και το φως του ήλιου, που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους και να τα κάνουν πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και παράσιτα.

Επιπλέον, τα υπερπληθυσμένα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγρό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη μούχλας και μούχλας.

Για να αποφύγετε τον συνωστισμό, είναι σημαντικό να επιλέξετε φυτά που είναι κατάλληλα για το μέγεθος του κήπου και να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ τους για να επιτρέψετε τη σωστή κυκλοφορία του αέρα και την ανάπτυξη.

Το τακτικό κλάδεμα και η συντήρηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των φυτών και στην πρόληψη του υπερπληθυσμού.

Κάθετος φυτικός τοίχος

8. Παραμέληση να εκπαιδεύσουμε τα φυτά προς τα πάνω

Η εκπαίδευση των φυτών για να αναπτυχθούν προς τα πάνω είναι απαραίτητη στην κάθετη κηπουρική. Χρησιμοποιήστε στηρίγματα όπως πασσάλους, πέργκολα ή καλώδια για να ενθαρρύνετε αυτό το μοτίβο ανάπτυξης.

Η εκπαίδευση των φυτών προς τα πάνω βοηθά στη μεγιστοποίηση της χρήσης του χώρου στον κήπο, επιτρέποντας την καλλιέργεια περισσότερων φυτών σε μικρότερη περιοχή και μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αέρα και την έκθεση στο ηλιακό φως για τα φυτά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερη ανάπτυξη και καλύτερες αποδόσεις.

9. Έλλειψη λιπάσματος

Οι κάθετοι κήποι τείνουν να έχουν περιορισμένο όγκο εδάφους και θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι σημαντικό να συμπληρώσετε το έδαφος με λίπασμα για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Το λίπασμα παρέχει βασικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των φυτών, βελτιώνουν την αντοχή τους σε παράσιτα και ασθένειες και αυξάνουν τις αποδόσεις τους.

Η λίπανση πρέπει να γίνεται τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, για καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα  Winter Balcony Garden Care - Urban Garden Gal

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια αδύναμη λύση του υγρό λίπασμα κάθε εβδομάδα, αλλά αν δεν έχετε χρόνο για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το α λίπασμα βραδείας αποδέσμευσηςπου θα απελευθερώσει τα θρεπτικά συστατικά μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με την Επέκταση του Πανεπιστημίου του Μέριλανττα φυτά πρέπει να ποτίζονται καλά μετά την προσθήκη λιπάσματος για να καταστούν τα θρεπτικά συστατικά διαλυτά και διαθέσιμα στα φυτά και για να αποφευχθεί το κάψιμο αλατιού των ριζών.

κάθετος λαχανόκηπος

10. Παραβλέποντας τις ανάγκες συντήρησης

Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη για έναν επιτυχημένο κάθετο κήπο.

Το κλάδεμα βοηθά να διατηρηθούν τα φυτά υγιή και ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη, ενώ το τακτικό βοτάνισμα βοηθά στην αποτροπή του ανταγωνισμού για πόρους.

Η τακτική συντήρηση περιλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση του κήπου για παράσιτα και ασθένειες και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη ή τη θεραπεία τους.

11. Σπάνια Συγκομιδή

Η συχνή συγκομιδή είναι σημαντική κατά την καλλιέργεια λαχανικών σε κάθετο κήπο για την προώθηση της ανάπτυξης και της υγείας των φυτών.

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αφήνονται για πολύ καιρό χωρίς να συγκομίζονται, μπορεί να ωριμάσουν υπερβολικά ή να αρχίσουν να αποσυντίθενται, κάτι που μπορεί να προσελκύσει παράσιτα και ασθένειες.

Η τακτική συγκομιδή βοηθά επίσης στην ενθάρρυνση των φυτών να παράγουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά ή λουλούδια και παρατείνει την περίοδο συγκομιδής.

φυτά που αναπτύσσονται σε φράχτη

Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, ο κάθετος κήπος σας όχι μόνο θα είναι οπτικά ελκυστικός, αλλά θα επιτυγχάνει και τη βέλτιστη ανάπτυξη και υγεία των φυτών.

Με προσεκτική επιλογή φυτών και προσεκτική φροντίδα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ακμάζοντα κάθετο κήπο που παράγει άφθονα φρούτα, λαχανικά ή λουλούδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είχατε επιτυχία με την κάθετη κηπουρική; Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω.

Εισαι μεσα Pinterest? Έχω πίνακες αφιερωμένους σε Αναρριχητικά φυτά και Αστική Κηπουρική που μπορείτε να απολαύσετε. Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook.

λουλούδια σε έναν κατακόρυφο κήπο