7 Οφέλη από τα φυτά καφασωτών

Τα φυτά με πέργκολα μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι για κηπουρούς με περιορισμένο χώρο.

Όχι μόνο εξοικονομεί χώρο και κάνει τον κήπο σας να φαίνεται πιο οργανωμένος, αλλά έχει επίσης πολλά οφέλη για τα ίδια τα φυτά.

Από τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα έως την προώθηση της καλύτερης ανάπτυξης, το καφασωτό μπορεί να ανεβάσει τον κήπο σας στο επόμενο επίπεδο.

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσω τα κορυφαία πλεονεκτήματα των φυτών με πέργκολα και πώς μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική στον κήπο σας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε το αποκάλυψη για περισσότερες πληροφορίες.

πέργκολα φυτών μπαμπού

Πλεονεκτήματα των Φυτών Καφασωτού

1. Εξοικονομεί χώρο στον κήπο

Χρησιμοποιώντας μια πέργκολα, μπορείτε να καλλιεργήσετε αναρριχώμενα φυτά κάθετα, γεγονός που εξοικονομεί πολύτιμο χώρο στον κήπο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρούς κήπους, μπαλκόνια ή κήπους στον τελευταίο όροφο όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.

Όταν εκπαιδεύετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν πέργκολα, αξιοποιείτε καλύτερα τον διαθέσιμο κατακόρυφο χώρο και μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά σε μια συμπαγή περιοχή.

πέργκολα φυτών λαχανικών

2. Βελτιώνει την υγεία των φυτών

Το καφασωτό βοηθά στη βελτίωση της υγείας των φυτών παρέχοντας καλύτερη ροή αέρα και έκθεση στο ηλιακό φως.

Η αυξημένη ροή αέρα μειώνει την ανάπτυξη μυκητιακών ασθενειών όπως το μούχλα και το ωίδιο, και η ενισχυμένη έκθεση στο ηλιακό φως διασφαλίζει ότι τα φύλλα και τα φρούτα λαμβάνουν επαρκές φως για ανάπτυξη και ανάπτυξη. [1]

Σύμφωνα με την Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherstυγιείς, ζωηρές καλλιέργειες μπορούν να ανεχθούν κάποια βλάβη από έντομα χωρίς να επηρεάσουν την απόδοση.

αναρρίχηση φυτών λαχανικών

3. Μειώνει τα παράσιτα

Η χρήση πέργκολας βοηθά να κρατήσετε τα φυτά σας μακριά από το έδαφος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ενοχλητικών παρασίτων να καταστρέψουν τα φυτά σας.

Τα κοινά παράσιτα του κήπου, όπως οι ωτοασπίδες και οι πλάκες, ευδοκιμούν σε συνθήκες υγρασίας, με συνωστισμό, αλλά η πέργκολα αυξάνει τη ροή του αέρα και κρατά τα φύλλα και τους καρπούς μακριά από το έδαφος, επομένως είναι πιο δύσκολο για τα παράσιτα να μολύνουν τα φυτά σας.

Διαβάστε περισσότερα  Vertical Garden Lighting Guide - Urban Garden Gal

4. Αυξάνει την απόδοση

Τα φυτά με πέργκολα μπορούν να αυξήσουν την απόδοσή τους παρέχοντας στήριξη στα αμπέλια και δίνοντας στα φυτά άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν σωστά.

Με επαρκή απόσταση και υποστήριξη, τα φυτά σας μπορούν να καλλιεργήσουν μεγαλύτερα φρούτα και λαχανικά και να παράγουν μεγαλύτερη σοδειά.

αμπέλι λούφα σε πέργκολα

5. Πιο εύκολο στη συγκομιδή

Είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψετε τα φρούτα και τα λαχανικά όταν καλλιεργούνται σε πέργκολα.

Δεν χρειάζεται να σκύβετε ή να απλώνετε το χέρι στο πυκνό φύλλωμα για να μαζέψετε τα προϊόντα σας – θα είναι εύκολα προσβάσιμο και ορατό, έτσι η διαδικασία συγκομιδής θα είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο ευχάριστη.

6. Παρέχει σκιά σε γειτονικά φυτά

Το καφασωτό μπορεί επίσης να προσφέρει την απαραίτητη σκιά στα φυτά που αναπτύσσονται κάτω από αυτά, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Η σκιασμένη περιοχή μπορεί να είναι ιδανική τοποθεσία για την καλλιέργεια καλλιεργειών δροσερής περιόδου ή φυτών που προτιμούν λιγότερο άμεσο ηλιακό φως.

Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φυτέψετε μια σειρά από μαρούλια δίπλα σε αγγούρια που αναπτύσσονται κάθετα σε μια πέργκολα ή να φυτέψετε κόλιαντρο δίπλα σε φασόλια αναρρίχησης.

πέργκολα λαχανόκηπος

7. Δημιουργεί ένα εστιακό σημείο στον κήπο

Μια πέργκολα μπορεί να προσθέσει οπτική γοητεία στον κήπο σας και να μετατρέψει έναν συνηθισμένο κήπο σε μια εντυπωσιακή οθόνη.

Είτε επιλέξετε ένα απλό είτε περίτεχνο σχέδιο, μια πέργκολα χρησιμεύει ως ένα όμορφο σημείο εστίασης και προσθέτει κάθετο ενδιαφέρον στον κήπο σας.

Μου αρέσει να καλλιεργώ γλυκά μπιζέλια σε μια πέργκολα δίπλα στον λαχανόκηπό μου για να φέρω λίγο χρώμα και να προσελκύω ωφέλιμα έντομα.

λουλούδια γλυκού μπιζελιού που μεγαλώνουν σε ένα καφασωτό

Τύποι Καφασωτών

Υλικά που χρησιμοποιούνται για καφασωτά

Τα πιο δημοφιλή υλικά για την κατασκευή πέργκολας είναι το ξύλο, το μπαμπού και το μέταλλο.

Ξύλινες πέργκολες προσφέρουν μια ζεστή, φυσική εμφάνιση και μπορούν να βαφτούν ή να λεκιαστούν για να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του εξωτερικού σας.

Διαβάστε περισσότερα  15 Μυρωδάτα Φυτά Κήπου στο Μπαλκόνι

Οι ξύλινες πέργκολες είναι φιλικές προς τον προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να απαιτούν περιοδική συντήρηση για να αποφευχθεί η σήψη και οι καιρικές συνθήκες.

Το μπαμπού είναι ένα ελαφρύ, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που είναι τέλειο για την υποστήριξη ελαφριών αναρριχώμενων φυτών όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια.

Να είστε προετοιμασμένοι για καφασωτά μπαμπού να χαλάσουν με την πάροδο του χρόνου, αν και επειδή δεν είναι τόσο μακροχρόνια όσο οι επιλογές ξυλείας ή μετάλλου.

Για μια πιο στιβαρή, μακράς διάρκειας πέργκολα, το μέταλλο είναι ο καλύτερος τρόπος.

Μεταλλικές πέργκολες είναι δυνατά και ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν βαρύτερα φυτά όπως η κολοκύθα, οι κολοκύθες και τα βαριά αμπέλια όπως η γουιστέρια.

Κάθετη έναντι οριζόντιας πέργκολας

Πέρα από τη σχεδίαση, μια άλλη κρίσιμη απόφαση είναι η επιλογή μεταξύ κάθετης και οριζόντιας πέργκολας.

Κάθετη πέργκολα είναι η πιο κοινή μέθοδος, που οδηγεί τα φυτά προς τα πάνω κατά μήκος ενός ψηλού πλαισίου.

Αυτή η επιλογή εξοικονομεί σημαντικό χώρο στο έδαφος, ώστε να μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά σε μικρότερη περιοχή.

Οι κάθετες πέργκολες λειτουργούν καλά για απροσδιόριστες ποικιλίες ντομάτας, αναρριχώμενα φρούτα όπως φρούτα του πάθους και ακτινίδια και λαχανικά όπως φασόλια και αγγούρια.

αναρρίχηση φυτών λαχανικών σε μια πέργκολα

Οριζόντια πέργκολααπό την άλλη πλευρά, εστιάζει στην πλευρική εξάπλωση των φυτών.

Αυτά τα συστήματα καφασωτών κυμαίνονται από απλά οριζόντια σύρματα έως πιο περίτεχνες δομές πλέγματος.

Αυτή η προσέγγιση είναι ιδανική για την καλλιέργεια φυτών που επωφελούνται από την αυξημένη ροή αέρα και την έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά απαιτεί επίσης περισσότερο χώρο στο έδαφος σε σύγκριση με την κάθετη πέργκολα.

καρποκαλλιέργεια σε πέργκολα

Τα καλύτερα φυτά για καφασωτό

Λαχανικά αναρρίχησης

Ως κηπουρός τοπίων που ειδικεύεται σε κήπους μικρών χώρων, είμαι μεγάλος λάτρης της καλλιέργειας αναρριχώμενων φυτών λαχανικών σε πέργκολα για να αξιοποιήσω στο έπακρο τον χώρο του κήπου.

  • φασόλια πόλων: Πρόκειται για παραγωγικά φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε στενές σειρές εάν είναι πέργκολα.
  • Αρακάς: Τα μπιζέλια με πέργκολα μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο υγιεινή και άφθονη συγκομιδή.
  • Ντομάτες: Οι απροσδιόριστες ποικιλίες ντομάτας επωφελούνται επίσης από το πέργκολο επειδή συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν και μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλες.
  • Κολοκύθες: Μικρές ποικιλίες κολοκύθας όπως το Sugar Pie Pumpkins μπορούν να καλλιεργηθούν σε στιβαρά πέργκολα.
Διαβάστε περισσότερα  Πώς να συλλέξετε σπόρους γερανιού

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: 10 Αναρριχώμενα φυτικά φυτά

μεγαλώστε την κολοκύθα κάθετα

Φρούτα αναρρίχησης

Η χρήση πέργκολων για αναρρίχηση φρούτων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την ανάπτυξη των φυτών και να ενισχύσετε την απόδοση σας.

  • σταφύλια: Τα αμπέλια είναι εύκολο να αναπτυχθούν σε πέργκολα, αλλά χρειάζονται μια στιβαρή δομή για να υποστηρίξουν τις βαριές συστάδες φρούτων.
  • Μούρα: Τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα είναι ιδανικά για κάθετη καλλιέργεια σε πέργκολα και διευκολύνει το μάζεμά τους.
  • πεπόνια: Ορισμένες ποικιλίες πεπονιού, όπως το πεπόνι και το μελίτωμα, μπορούν να καλλιεργηθούν κάθετα σε δυνατά πέργκολα, αλλά φροντίστε να στηρίζετε τον καρπό με μια σφεντόνα καθώς βαραίνει.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: 10 Αναρριχώμενα Φυτά Φρούτων

καλλιέργεια φρούτου του πάθους από σπόρους

Διακοσμητικά αναρριχητικά φυτά

Τα καφασωτά δεν είναι μόνο για βρώσιμα φυτά. Μπορούν επίσης να κάνουν τον κήπο σας πιο ελκυστικό οπτικά με ανθισμένα αναρριχητικά φυτά:

  • Τριαντάφυλλα αναρρίχησης: Τα τριαντάφυλλα φαίνονται όμορφα να μεγαλώνουν σε πέργκολα και θα ανθίσουν από τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
  • Vining nasturtium: Τα Nasturtiums έχουν φωτεινά, εντυπωσιακά λουλούδια που μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο καφασωτό σας και είναι επίσης βρώσιμα.
  • Κληματιτής: Αυτά τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα πολυετή αμπέλια αναπτύσσονται καλύτερα σε δροσερά κλίματα και φαίνονται όμορφα όταν σκαρφαλώνουν σε πέργκολα.
μεγαλώνουν το κληματάκι κάθετα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα φυτά με πέργκολα προσφέρουν πολλά οφέλη, όπως η μεγιστοποίηση του χώρου, η ενθάρρυνση της υγιούς ανάπτυξης και η παροχή οπτικού ενδιαφέροντος στον κήπο σας.

Ελπίζω ότι αυτή η ανάρτηση σας ενέπνευσε να στήσετε μια πέργκολα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο του κήπου σας.

Είστε στο Pinterest; Ρίξτε μια ματιά στο δικό μου Αναρριχητικά φυτά και Κηπουρική λαχανικών σανίδες. Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook.