Vertical Garden Lighting Guide – Urban Garden Gal

Οι κάθετοι κήποι είναι ένας όμορφος και εξοικονομώντας χώρο για τον κήπο, αλλά χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό, τα φυτά δεν θα ευδοκιμήσουν.

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω τους διαφορετικούς τύπους κάθετου φωτισμού κήπου και πώς να επιλέξετε τον καλύτερο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε το αποκάλυψη για περισσότερες πληροφορίες.

κάθετος φωτισμός κήπου

Βασικά στοιχεία κάθετου φωτισμού κήπου

Φυσικό Φως εναντίον Τεχνητού Φωτός

Το φυσικό φως, όπως το ηλιακό φως από ένα παράθυρο, φεγγίτη ή εξωτερικούς χώρους, είναι μια εξαιρετική, φιλική προς το περιβάλλον πηγή φωτός για κάθετους κήπους.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα φυσικού φωτός μπορεί να μην είναι πάντα συνεπής και μπορεί να μην παρέχει αρκετό φως για ορισμένους τύπους φυτών.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να στραφείτε στον τεχνητό φωτισμό για να εξασφαλίσετε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα φωτός.

Το τεχνητό φως σάς βοηθά να ελέγχετε τις συνθήκες φωτισμού, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας, της έντασης και του χρωματικού φάσματος, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το φωτισμό στις συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών σας.

κάθετος κήπος στο φως του ήλιου

Βελτιστοποίηση του φωτός σε κάθετους κήπους

Μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός

Ως κηπουρός τοπίων, γνωρίζω ότι η μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός κάθετου κήπου.

Όταν σχεδιάζω έναν κατακόρυφο κήπο, προσπαθώ να επιλέξω μια τοποθεσία που να έχει τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.

Τα μεγάλα παράθυρα ή οι φεγγίτες επιτρέπουν στο άφθονο διάχυτο φως να φτάσει στα φυτά σας, το οποίο μιμείται το φυσικό τους περιβάλλον.

Εάν δεν έχετε άφθονο χώρο παραθύρων, σκεφτείτε να προσθέσετε καθρέφτες ή ανοιχτόχρωμο χρώμα τοίχου για να αντανακλά και να αναδιανέμει το εισερχόμενο φως.

Διαβάστε περισσότερα  10 λάθη στον κήπο του μπαλκονιού που πρέπει να αποφύγετε

Χρησιμοποιώντας ένα φωτόμετρο μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε με ακρίβεια την ένταση του φωτός, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε τεχνητά φώτα για να συμπληρώσετε το φυσικό φως.

κάθετος κήπος μια ηλιόλουστη μέρα

Grow Lights και Color Spectrum

Όταν το φυσικό φως είναι ανεπαρκές, τα φώτα ανάπτυξης παρέχουν μια αποτελεσματική λύση για τον κάθετο κήπο σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενεργειακά αποδοτικών φώτων ανάπτυξης, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όταν επιλέγετε φώτα ανάπτυξης, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Φώτα φθορισμού: Είναι ενεργειακά αποδοτικά και παρέχουν δροσερό, ισορροπημένο φως, κατάλληλο για σπορόφυτα ή φυτά με χαμηλό φωτισμό.
  • Φώτα LED: Τα φώτα ανάπτυξης LED προσφέρουν ένα πλήρες χρωματικό φάσμα που περιλαμβάνει κόκκινο, μπλε και πράσινο φως. Είναι επίσης ενεργειακά αποδοτικά, καθιστώντας τα ιδανικά για μια ποικιλία φυτών.
  • HID φώτα: Τα φώτα εκκένωσης υψηλής έντασης (HID), όπως το αλογονίδιο μετάλλου και το νάτριο υψηλής πίεσης, εκπέμπουν ένα χρωματικό φάσμα που μοιάζει με τον ήλιο.
φώτα σε κάθετο κήπο

Όταν πρόκειται να επιλέξετε τον καλύτερο φωτισμό για τον κάθετο κήπο σας, δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο Kelvin (K) και ο Δείκτης απόδοσης χρωμάτων (CRI).

Ο Kelvin μετρά τη θερμοκρασία χρώματος μιας πηγής φωτός.

Για τα φυτά, μια βαθμολογία Kelvin μεταξύ 3000K και 5000K είναι ιδανική, καθώς μιμείται το φυσικό φάσμα φωτός και προάγει την υγιή ανάπτυξη.

Ο δείκτης απόδοσης χρωμάτων, από την άλλη πλευρά, μετρά την ακρίβεια με την οποία μια πηγή φωτός εμφανίζει χρώματα σε σύγκριση με το φυσικό φως.

Η επέκταση του Πανεπιστημίου του Βερμόντ συνιστά μια βαθμολογία CRI 85 ή υψηλότερη για τα φυτά για να διασφαλιστεί ότι τα φυτά λαμβάνουν το πλήρες φάσμα φωτός που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη.

κάθετος κήπος που φωτίζεται τη νύχτα

Ρύθμιση της έντασης φωτός

Δεν απαιτούν όλα τα φυτά την ίδια ποσότητα φωτός, επομένως θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα επίπεδα έντασης φωτός με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών σας.

  • Φυτά με υψηλό φωτισμό: Ντομάτες ή πιπεριές, χρειάζονται τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες απευθείας ηλιακό φως ή υψηλής έντασης φώτα ανάπτυξης.
  • Φυτά μεσαίου φωτός: Τα βότανα και τα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται συνήθως 4 έως 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως ή μέτριας έντασης φώτα ανάπτυξης.
  • Φυτά χαμηλού φωτισμού: Φυτά όπως οι φτέρες ή τα φυτά φιδιού μπορούν να ευδοκιμήσουν με μόλις 2 έως 4 ώρες άμεσο ηλιακό φως ή χαμηλής έντασης φώτα ανάπτυξης. [1]
Διαβάστε περισσότερα  Πλεονεκτήματα του Container Gardening - Urban Garden Gal

Κάθετα Συστήματα Φωτισμού Κήπου

Λαμπτήρες σημείων και πλημμυρικών τύπων

Προβολείς και προβολείς είναι μια δημοφιλής επιλογή για το φωτισμό ενός κατακόρυφου κήπου και αυτοί οι λαμπτήρες μπορούν να παρέχουν στα φυτά σας τα βέλτιστα επίπεδα φωτός που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Οι προβολείς προσφέρουν εστιασμένο φωτισμό σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθιστώντας τους ιδανικούς για στοχευμένη ανάπτυξη φυτών, ενώ οι προβολείς διανέμουν μια ευρεία δέσμη φωτός για μια πιο γενική κάλυψη του κάθετου κήπου σας.

κάθετοι προβολείς κήπου

Συστήματα τροχιάς

Μια άλλη πρακτική λύση για κάθετο φωτισμό κήπου είναι η χρήση του συστήματα τροχιάς.

Αυτές οι προσαρμόσιμες ρυθμίσεις επιτρέπουν την τοποθέτηση πολλαπλών φωτιστικών κατά μήκος μιας διαδρομής, παρέχοντας ευελιξία και έλεγχο της κατανομής του φωτός.

Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε τη θέση και τη γωνία των φώτων για να εξασφαλίσετε ότι το κατάλληλο φως φτάνει σε όλους τους χώρους του κήπου σας.

Καθώς μεγαλώνει ο κάθετος κήπος σας, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα φώτα στο υπάρχον σύστημα πίστας σας.

Φωτισμός Τοπίου

Ενσωματώστε φωτισμό τοπίου στο σχέδιο του κατακόρυφου κήπου σας για να δημιουργήσετε μια όμορφη οθόνη που μπορείτε να απολαύσετε μέρα και νύχτα.

  • Χρήση επάνω-φώτα για να τονίσετε τα φυτά άγκυρας του κήπου σας και να δημιουργήσετε δραματικές σκιές.
  • Προσθήκη προβολείς για να αναδείξετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ζωντανού τοίχου σας, όπως φτέρες ή ζωηρά λουλούδια.
  • Εγκαταστήστε διακριτικό φωτισμό μονοπατιών που καθοδηγεί τους επισκέπτες στον χώρο του κήπου σας, ώστε να μπορούν να θαυμάσουν με ασφάλεια τον κάθετο κήπο τη νύχτα.
κάθετος κήπος φωτισμένος τη νύχτα

Αυτοματοποίηση του φωτισμού σας

Αφού επιλέξετε τον καλύτερο φωτισμό για τον κάθετο κήπο σας, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα χρονόμετρο για να αυτοματοποιήσετε τους κύκλους φωτός.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να καλλιεργήσετε οπωροφόρα δέντρα κοντά

Αυτό θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τη διάρκεια και την ένταση του φωτισμού σας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε ένα χρονοδιακόπτη για να σβήνετε τα φώτα σε συγκεκριμένες ώρες, για να εξοικονομείτε ενέργεια και να διατηρείτε χαμηλά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχουν λοιπόν οι συμβουλές μου για την επιλογή φωτισμού για τον κάθετο κήπο σας. Με τη σωστή ρύθμιση φωτισμού, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν εκπληκτικό κάθετο κήπο που ανθίζει όλο το χρόνο.

Εισαι μεσα Pinterest? Έχω πίνακες αφιερωμένους σε Αστικοί Κήποι και Συμβουλές κηπουρικής που μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον. Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook.