Προηγμένη ενέργεια: Παραβλέπεται και υποτιμάται

2
Προηγμένη ενέργεια: Παραβλέπεται και υποτιμάται

Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συχνά επικεντρώνονται αποκλειστικά σε καινοτόμους νέες πηγές ενέργειας σε βάρος των εταιρειών που παρέχουν τα παξιμάδια και τα μπουλόνια της ενεργειακής υποδομής. Προηγμένες Ενεργειακές Βιομηχανίες (AEIS: Nasdaq) είναι ένα σταθερό στοιχείο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας εξαρτήματα μετατροπής ισχύος και ελέγχου που μετατρέπουν την ενέργεια στο κατάλληλο ρεύμα για χρήση από καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η εταιρεία διαθέτει μια ευρεία σειρά προϊόντων που έχει εφαρμογές με ποικίλη πελατειακή βάση, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών ημιαγωγών και εργοστασίων χημικής επεξεργασίας. Η εξαγορά του 2017 της Excelsys Holdings Ltd. με έδρα την Ιρλανδία πρόσθεσε προϊόντα που στοχεύουν σε ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Λογότυπο AEIS

Όσο δημοφιλής και αν είναι η Advanced Energy στους πελάτες της, οι επενδυτές δεν φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Η μετοχή διαπραγματεύεται με πολλαπλάσιο των 10,33 φορές τα αναμενόμενα κέρδη το 2019. Δεδομένου ότι ο δείκτης Russell 2000 που αποτελείται από μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται με προθεσμιακό πολλαπλάσιο του 19,00, φαίνεται ότι η Advanced Energy δεν έχει αρκετό σεβασμό.

Τι λείπει από τους επενδυτές στην AEIS;

Η Advanced Energy ανέφερε καθαρά έσοδα 98,8 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι συνολικών πωλήσεων 744 εκατομμυρίων δολαρίων το δωδεκάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2018. Αντιπροσωπεύει ένα καθαρό περιθώριο κέρδους 13,3%. Μερικοί επενδυτές μπορεί να εντυπωσιαστούν από το επίτευγμα και να αναζητήσουν περαιτέρω, αλλά τα κέρδη που αναφέρθηκαν μετά τις συνταγές GAAP αφήνουν πολλά εκτός εικόνας. Ένα καλύτερο βαρόμετρο μπορεί να είναι πόσο από κάθε δολάριο πωλήσεων μετατρέπεται σε λειτουργικές ταμειακές ροές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις ή προσαρμογές στην κεφαλαιοποίηση. Στο ίδιο δωδεκάμηνο, η εταιρεία μετέτρεψε το 22% των πωλήσεων σε λειτουργικά μετρητά. Αυτό είναι εντυπωσιακό!

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε τι κάνει η ηγεσία με τα μετρητά της. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, η Advanced Energy κατείχε 338,7 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, έναντι 407,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 και 282 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2016. Επομένως, φαίνεται ότι η διοίκηση άφησε τη συσσώρευση μετρητών, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Οι δαπάνες για κεφάλαιο συντήρησης ήταν μέτριες, με μέσο όρο 12 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μετά από μια πρόσφατη επιτάχυνση των δαπανών το 2018.

Η διοίκηση δεν πτοήθηκε για επενδύσεις ανάπτυξης. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Advanced Energy έχει διαθέσει 111,2 εκατομμύρια δολάρια από τα μετρητά της για την απόκτηση στρατηγικών δραστηριοτήτων. Η συμφωνία Excelsys τον Ιούλιο του 2017, έφερε την εταιρεία ακόμα πιο έξω από την κινεζική προέλευσή της και πρόσθεσε ένα αποδεδειγμένο εργοστάσιο παραγωγής στο παγκόσμιο αποτύπωμά της που περιλαμβάνει ήδη το Littlehampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ronkonkoma, στη Νέα Υόρκη, καθώς και την έδρα στο Shenzhen της ΛΔΚ.

Η συμφωνία του Excelsys πρέπει να έχει ανοίξει την όρεξη στο διοικητικό συμβούλιο της Advanced Energy για εταιρικές αγορές. Μέχρι στιγμής το 2018, η Advanced Energy έχει αποκτήσει τρεις εταιρείες που έχουν προσθέσει προϊόντα, τεχνολογία και μερίδιο αγοράς στο μείγμα.

  • Η Trek Holding Co., Ltd. με έδρα την Ιαπωνία εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2018, έναντι 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, προσθέτοντας προϊόντα τροφοδοσίας σε εφαρμογές υψηλής τάσης σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
  • Τον Μάιο του 2018, η Monroe Electronics με εγκαταστάσεις παραγωγής στο Lyndonville της Νέας Υόρκης που ειδικεύεται στην ηλεκτροστατική τεχνολογία εξαγοράστηκε έναντι 3,0 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.
  • Η LumaSense Technologies Holdings με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Δανία εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 94,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, προσθέτοντας μια σειρά λύσεων μέτρησης και παρακολούθησης με βάση τα φωτονικά προϊόντα μέτρησης της Advanced Energy με την επωνυμία Sekidenko.

Ο αντίκτυπος αυτών των πρόσφατων συμφωνιών στα οικονομικά αποτελέσματα δεν έχει ακόμη φανεί. Η επέκταση του αποτυπώματος της Advanced Energy και η επέκταση της σειράς προϊόντων φαίνεται να βάζουν την εταιρεία σε πολύ καλύτερη ανταγωνιστική θέση. Η εταιρεία τα πήγε καλά με τις τακτικές της στο παρελθόν, παρέχοντας αποδόσεις επενδυμένου κεφαλαίου (ROIC) στη δεκαετία του ’20 σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με ένα μονοψήφιο κόστος κεφαλαίου, το οποίο είναι ουσιαστικά το κόστος των κερδών εις νέον της εταιρείας.

Η διοίκηση φαίνεται να συμφωνεί ότι η αγοραία αξία της Advanced Energy δεν συγκρίνεται με τις θεμελιώδεις επιδόσεις της εταιρείας. Μερικά από αυτά τα άφθονα μετρητά από τις δραστηριότητες – 149 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια – έχουν χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά μετοχών. Οι μετοχές της AEIS μπορεί να μην δίνουν στους επενδυτές τα δικαιώματα καυχησιολογίας ενός κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή ενός κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή η υποτιμημένη μετοχή δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Η Ντέμπρα Φιάκας είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Crystal Equity Research, μια εναλλακτική ερευνητική πηγή για εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης σε επιλεγμένους κλάδους. Ούτε ο συγγραφέας του ιστολογίου Small Cap Strategist, η Crystal Equity Research ούτε οι θυγατρικές της έχουν ωφέλιμο συμφέρον για τις εταιρείες που αναφέρονται στο παρόν.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Ιστολόγιο Small Cap Strategist στις 24/11/18 ως «Προηγμένη ενέργεια: Παραβλέπεται και υποτιμάται».

Bir cevap yazın