Πώς τα απορρίμματα βλάπτουν την άγρια ​​ζωή μας – Το Ιστολόγιο Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης

2
Πώς τα απορρίμματα βλάπτουν την άγρια ​​ζωή μας – Το Ιστολόγιο Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης

Τα απορρίμματα είναι ένα πραγματικό τσιτάτο αυτή τη στιγμή, με τα πλαστικά απορρίμματα να είναι το κεντρικό σημείο εστίασης. Χάρη στα πρόσφατα ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, τα μάτια των ανθρώπων ανοίγουν τώρα στην πραγματική έκταση της παγκόσμιας εξάρτησης από τα πλαστικά και του σχετικού προβλήματος των απορριμμάτων.

Συγκλονιστικό καθώς το θέαμα όλων των απορριμμάτων ήταν σε αυτές τις εκπομπές και σε εφημερίδες τελευταία, ήταν ο αντίκτυπος που είχαν τα απόβλητα στην άγρια ​​ζωή που βοήθησε πραγματικά να τονιστεί το θέμα.

Φαινομενικά πολύ κομβική προβολή, το παρακάτω βίντεο δείχνει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους το Blue Planet 2 ενέπνευσε τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πλαστικού ή της παγίδευσης σε αυτό.

Περιστατικά απορριμμάτων αναφέρθηκαν στην RSPCA

Φώκια μπλεγμένη σε πλαστικό δίχτυ ψαρέματος

ο RSPCA δέχεται περίπου 14 κλήσεις την ημέρα σχετικά με ζώα που έχουν ενοχληθεί ή έχουν τραυματιστεί από κομμάτια απορριμμάτων. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 5.000 κλήσεις ετησίως και, φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνει κατοικίδια ή ζώα που μεταφέρονται απευθείας σε κτηνίατρους για θεραπεία. Ούτε περιλαμβάνει τα άγρια ​​ζώα που δεν βρέθηκαν ή βρέθηκαν πολύ αργά.

Περιπτώσεις ζώων και πτηνών που έχουν προσβληθεί από πλαστικά απορρίμματα έχουν αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Ο Adam Grogan του RSPCA είπε:

Αυτή η συγκλονιστική αύξηση στα περιστατικά πλαστικών απορριμμάτων υποδηλώνει ότι το πλαστικό αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τα ζώα.

Κάθε χρόνο, η RSPCA ασχολείται με αυξανόμενους αριθμούς θηλαστικών, πτηνών και ερπετών που έχουν μπλεχτεί ή επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από το απορριφθέν πλαστικό.

Από φώκιες με βαθιά μολυσμένα τραύματα που προκαλούνται από πλαστικά φρίσμπι που κόβουν στο λαιμό τους, μέχρι κύκνους και χήνες παγιδευμένες σε πετονιά ή δίχτυα, το πλαστικό έχει σαφώς αυξανόμενο αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων.

Τα τελευταία μας δεδομένα αντικατοπτρίζουν δυστυχώς την ευρύτερη κρίση απορριμμάτων που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτείται επειγόντως δράση. Εναπόκειται στον καθένα μας να κάνει το κομμάτι του στον πόλεμο ενάντια στα σκουπίδια».

Τι είναι επικίνδυνο για τα σκουπίδια;

απορρίμματα πλαστικών μπουκαλιών σε μια παραλία

Τα απορρίμματα μπορεί να είναι πολύ δελεαστικά για την άγρια ​​ζωή – ιδιαίτερα:

  • Δοχεία τροφίμων, πλαστικά μπουκάλια και βάζα. Αυτά μπορεί να μυρίζουν καλά, αλλά συχνά έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να κολλάνε το κεφάλι τους μέσα τους.
  • Κουτιά, τα οποία τα ζώα ψάχνουν μέσα για τροφή και τα χρησιμοποιούν για σκιά. Ωστόσο, η άγρια ​​ζωή μπορεί να παγιδευτεί και τα ζώα μπορούν επίσης να κοπούν στο αιχμηρό μέταλλο.
  • Πλαστικές σακούλες, τις οποίες τα ζώα μπορούν να μπερδέψουν για φαγητό. Μπορεί να πνιγούν από αυτά ή μπορεί να εμποδίσουν το στομάχι ή το έντερο τους (που επίσης οδηγεί σε θάνατο).

Άλλοι τύποι απορριμμάτων δεν είναι δελεαστικοί, αλλά είναι δυστυχώς αναπόφευκτοι για την άγρια ​​ζωή μας μερικές φορές. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • πετονιές και αγκίστρια, που είναι επικίνδυνα για τα πουλιά, που μπορεί να μπερδευτούν σε αυτά και να γαντζωθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμό ή θάνατο.
  • Τσίχλα, την οποία πατούν τα ζώα. Αυτό μπορεί να γίνει μπερδεμένο στα φτερά ή τη γούνα τους, δυσκολεύοντας την κίνηση ή την πτήση.
  • Μικροπλαστικά. Όταν βρίσκονται στον ωκεανό, τα πλαστικά διασπώνται με την πάροδο του χρόνου σε μικροπλαστικά, τα οποία στη συνέχεια καταπίνονται από θαλάσσια πλάσματα και πουλιά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε μια αλλαγή;

Πλωτά φανάρια ουρανού

Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά τα σκουπίδια και τη διάθεση των απορριμμάτων.

Πετάξτε όλα τα σκουπίδια με υπευθυνότητα — αυτό σημαίνει να τα τοποθετήσετε σε έναν κάδο και επίσης να διαχωρίσετε τα απορρίμματά σας σε ανακύκλωση και γενικά απορρίμματα.

Ωστόσο, περαιτέρω βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων πριν τα πετάξετε.

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένα απόβλητα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Δέστε έναν κόμπο στην κορυφή των πλαστικών σακουλών για να αποτρέψετε τραυματισμούς και θάνατο.
  • Κόψτε όλες τις θηλιές από πλαστικές θήκες δοχείων έξι συσκευασιών για να αποφύγετε να κολλήσει ο λαιμός των ζώων σε αυτές.
  • Αποφύγετε τη χρήση κινεζικών φαναριών ουρανού (μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα με τα φανάρια και τα μπαλόνια σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου).
  • Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μπαλόνια, μεταβείτε σε βιοδιασπώμενα μπαλόνια και κόψτε τα σε κομμάτια πριν τα πετάξετε. Μην αφήνετε μπαλόνια ηλίου σε εξωτερικούς χώρους.
  • Κόψτε ελαστικές ταινίες πριν τις τοποθετήσετε στον κάδο για να μην κολλήσουν τα ζώα σε αυτές.
  • Αν ψαρεύεις, ψαρεύεις υπεύθυνα και μην αφήνεις ίχνη.
  • Συνθλίψτε όλα τα κουτιά και τραβήξτε τη γλωττίδα προς τα πίσω για να καλύψετε την τρύπα πριν τα στείλετε για ανακύκλωση.
  • Πάντα να πλένετε τα δοχεία και να τοποθετείτε ξανά τα καπάκια πριν τα ανακυκλώσετε

Έχετε περισσότερες συμβουλές για την προστασία της άγριας ζωής από τα άστοχα απόβλητα; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Bir cevap yazın