στο Blog
Χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες και τις συνθήκες ταχείας υιοθέτησής τους, η ύπαρξη αποθήκης δεδομένων έχει γίνει αρκετά συνηθισμένη σε διάφορες επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διασφάλιση μιας «ενιαίας πηγής αλήθειας» σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Αρκετοί μεγάλοι οργανισμοί έχουν παραπαίει σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης BI, από την κακή ποιότητα δεδομένων έως την αδυναμία κλιμάκωσης λόγω μεγαλύτερου όγκου δεδομένων και εξαιρετικά περίπλοκης αρχιτεκτονικής BI. Αυτό είναι όπου η συμβουλευτική επιχειρηματικής ευφυΐας εμφανίζεται στην εικόνα.
Τι είναι η Business Intelligence;
Το Business Intelligence (BI) περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων, εφαρμογών και μεθοδολογιών που επιτρέπουν στους οργανισμούς να συλλέγουν δεδομένα από εσωτερικά συστήματα και εξωτερικές πηγές, να τα επεξεργάζονται και να τα παραδίδουν στους επιχειρησιακούς χρήστες σε μορφή που είναι εύκολα κατανοητή και παρέχει το απαιτούμενο πλαίσιο για ενημερωμένη λήψη αποφάσεων.
Για να είναι αποτελεσματική, μια λύση BI πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την οργανωτική στρατηγική και τους επιχειρηματικούς στόχους και πρέπει να μπορεί να κλιμακώνεται για να υποστηρίζει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της επιχείρησης.
Η συμβουλευτική BI έρχεται ως τεράστια ανακούφιση για τους οργανισμούς, επειδή η εφαρμογή BI και αναλυτικών στοιχείων είναι μια χρονοβόρα, εντατική διαδικασία κεφαλαίου και εργασίας που είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση που στοχεύει σε υψηλή ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Τα τρία στοιχεία της Business Intelligence είναι:
- Στρατηγική Δεδομένων: ένα σαφώς καθορισμένο σχέδιο δράσης που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός θα συλλέξει, θα αποθηκεύσει, θα επεξεργαστεί και θα χρησιμοποιήσει δεδομένα προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. Τα μέτρα διακυβέρνησης δεδομένων και ασφάλειας είναι κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής δεδομένων.
- Ανάλυση KPI: η διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης ενός οργανισμού χρησιμοποιώντας ένα σύνολο μετρήσιμων μετρήσεων
- υποδομή: αναφέρεται στο υλικό, το λογισμικό και άλλους βασικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση, τη διατήρηση και την ανάλυση δεδομένων σε έναν οργανισμό.
Οδικός χάρτης στρατηγικής και διαχείρισης δεδομένων:
Η αποτελεσματική διαχείριση και χρήση των πληροφοριών έχει γίνει ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για τους οργανισμούς. Η διαχείριση πληροφοριών εντός των οργανισμών είναι μια δυναμική και πολύπλοκη διαδικασία. Οι γρήγορες αλλαγές στην τεχνολογία και το διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο αυξάνουν την πίεση στους οργανισμούς να λαμβάνουν πιο γρήγορες και ενημερωμένες αποφάσεις. Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύει αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στο περιβάλλον λειτουργίας της. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πληροφορίες, ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες.
Από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου κρίσιμη προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων και η τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων συμμόρφωσης. Τα δεδομένα είναι επιρρεπή σε παραβίαση για διάφορους λόγους. Οι περισσότερες από τις παραβιάσεις οφείλονται σε αστοχίες εσωτερικού πρωτοκόλλου ή σε αδυναμία εφαρμογής ελέγχων και ισορροπιών.
Ζητήματα που προκύπτουν λόγω ασυνεπούς στρατηγικής δεδομένων και κακής διαχείρισης δεδομένων περιλαμβάνουν: Καθυστέρηση, κακή ποιότητα δεδομένων, επικίνδυνα μέτρα ασφάλειας δεδομένων και υψηλότερο κόστος
Ανάλυση KPI:
Οι οργανισμοί που δεν παρακολουθούν αποτελεσματικά τους KPI τους βρίσκονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) είναι απαραίτητο συστατικό κάθε στρατηγικής επιχειρηματικής ευφυΐας. Κατανοώντας τους KPI ενός οργανισμού, ένας οργανισμός μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο και να εντοπίζει τομείς βελτίωσης σε συνεχή βάση. Αυτό παρέχει στις επιχειρήσεις πληροφορίες που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με το πού να διαθέσουν πόρους και πώς να ανταποκριθούν στις αλλαγές στην αγορά.
Ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να έχουν χάσει ορισμένα KPI που είναι απαραίτητα για να αποκτήσουν μια εικόνα 360 μοιρών της επιχείρησής τους. Οι KPI πρέπει να παρακολουθούνται σε διαφορετικά επίπεδα από διάφορα τμήματα (σε επιχειρησιακό επίπεδο) έως συνολικό επίπεδο (στρατηγικό επίπεδο). Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής στρατηγικής KPI μπορεί να είναι μια πρόκληση που ιδανικά δεν πρέπει να αγνοηθεί. Αυτό ισχύει και για επιχειρήσεις που ενδέχεται να μην διαθέτουν αποθήκη δεδομένων και να λειτουργούν με τη βοήθεια ενός συστήματος βάσης δεδομένων υποστήριξης.
Κατά την εφαρμογή μιας στρατηγικής KPI, ένας οργανισμός πρέπει να παρακολουθεί τους KPI που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως τι συνέβη, γιατί συνέβη και τι είναι πιθανό να συμβεί. Και ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των KPI που παρακολουθούνται υπόκεινται σε αύξηση με την πάροδο του χρόνου.
Η υποδομή BI:
Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποθηκών δεδομένων, λιμνών δεδομένων, μαρκετών δεδομένων και κύβων OLAP μαζί με εξόρυξη δεδομένων και μοντελοποίηση. Χωρίς ισχυρή υποδομή BI, μπορεί να είναι δύσκολη η αποτελεσματική συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων.
Η υποδομή BI μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ακριβή εάν δεν γίνει σωστά. Η αρχιτεκτονική BI καθορίζει τις διαδικασίες, τα εργαλεία και τις ροές δεδομένων που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του BI σε έναν οργανισμό. Ο στόχος της αρχιτεκτονικής BI είναι να παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη πρωτοβουλιών BI σε έναν οργανισμό με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός, επεκτάσιμος και επεκτάσιμος. Οι πρωτοβουλίες BI περιλαμβάνουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του οργανισμού, τις τρέχουσες επιχειρηματικές προκλήσεις και τους επιχειρηματικούς στόχους μεταξύ άλλων.
Το τελικό στάδιο του BI, το οποίο δημιουργεί οπτικές αναφορές και πίνακες εργαλείων για αναλυτικά στοιχεία, είναι επίσης μάρτυρας ορισμένων κοινών λαθών από οργανισμούς, όπως καθυστερήσεις και ακατάστατους πίνακες εργαλείων που είναι γεμάτοι χάος αντί για ιστορίες. Οι πίνακες ελέγχου υποτίθεται ότι είναι προσεγμένοι και κατασκευασμένοι για να βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό, τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Και όσο πιο γρήγορα παράγονται οι αναφορές, τόσο πιο παραγωγικοί και ευέλικτοι τείνουν να γίνονται οι οργανισμοί. Για να διασφαλιστεί η ελάχιστη καθυστέρηση, η αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων είναι το κλειδί. Και για να διασφαλιστεί η ζωτικής σημασίας αφήγηση, οι αναφορές και τα σχέδια ταμπλό θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται στρατηγικά με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μιας επιχείρησης.
συμπέρασμα
Μια αρχιτεκτονική BI πρέπει να σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες ανάγκες του οργανισμού και η λύση BI πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ώστε να ταιριάζει στην αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσει την ανάπτυξη της λύσης BI και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της επιχείρησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αρχιτεκτονική BI που να ταιριάζει σε όλους. κάθε οργανισμός πρέπει να σχεδιάσει μια αρχιτεκτονική που να είναι κατάλληλη για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση BI μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη με τους τεράστιους όγκους δεδομένων που διαθέτουν σήμερα οι οργανισμοί. Σε κάθε βήμα του ταξιδιού εμπλέκεται πολύς σχολαστικός σχεδιασμός και έρευνα. Για τους μικρούς και μεσαίους οργανισμούς, είναι καλή ιδέα να επιλέξουν τη συμβουλευτική επιχειρηματικής ευφυΐας που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, την ύπαρξη στρατηγικής και τη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής του BI χωρίς περιστατικά.
Διαβάστε επίσης:
Καταστροφή της Επιχειρηματικής Ευφυΐας
Πώς το Cloud έκανε δυνατή την «Κουλτούρα με γνώμονα τα δεδομένα» | Μέρος 1