Agile Software Development – Επισκόπηση

3
Agile Software Development – Επισκόπηση
10:29 03 Φεβρουαρίου
στο Blog

Η ευκινησία για κάθε οργανισμό είναι η ικανότητα να παραμένει σε εγρήγορση και να είναι έτοιμος να ενεργήσει σε οποιαδήποτε απόφαση σχεδόν αμέσως. Η ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού είναι μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ και εντός ομάδων έργου με ένα ριζωμένο σύνολο αξιών και αρχών για την ανάπτυξη λογισμικού. Ο τελικός στόχος είναι να εξορθολογιστεί η ανάπτυξη λογισμικού και να αυξηθεί η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και να παρέχει γρήγορα λογισμικό που λειτουργεί. Αυτό γίνεται συνήθως με διάφορους τρόπους. Κάτι που θα δούμε αργότερα στο άρθρο

Η ευέλικτη ανάπτυξη έργων έγινε θέμα τάσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο ταχύτερος χρόνος εισαγωγής στην αγορά έγινε μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για πολλούς οργανισμούς. Ανασταλτικά μέτρα για την καταπολέμηση διαφορετικών τύπων διαταραχών που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά. Γρήγορα μέχρι τώρα, η ευέλικτη ανάπτυξη είναι παντού, σε κάθε κλάδο. Οι εταιρείες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις για να υιοθετήσουν ευέλικτες μεθοδολογίες ανάπτυξης. Υιοθετώντας μεθοδολογίες και πρακτικές ευέλικτης ανάπτυξης, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες και να προσφέρουν αξία στους πελάτες γρηγορότερα.

Η ευέλικτη ανάπτυξη ενίσχυσε την κουλτούρα της πελατοκεντρικότητας σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Οι βασικές αξίες της ευέλικτης ανάπτυξης περιστρέφονται γύρω από την ανθρώπινη επαφή πάνω από πολύπλοκες διαδικασίες, εργαλεία και τεκμηρίωση. Οι ευέλικτες ομάδες εφαρμόζουν συχνά απλές αρχές, όπως η εξάλειψη της σπατάλης και η μεγιστοποίηση της αξίας, για να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες ανάπτυξής τους και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Τύποι μεθοδολογιών ευέλικτης ανάπτυξης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ευέλικτη ανάπτυξη μπορεί να εκτελεστεί σε έναν οργανισμό. Οι μεθοδολογίες ευέλικτης ανάπτυξης είναι πλαίσια για τη διαχείριση έργων όπως η ανάπτυξη λογισμικού και άλλων προϊόντων με επαναληπτικό και σταδιακό τρόπο. Οι ευέλικτες μεθοδολογίες δίνουν έμφαση στην ευελιξία, την αποτελεσματικότητα, τη συνεργασία και την ταχεία παράδοση της αξίας στους πελάτες. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς μεθοδολογίες ευέλικτης ανάπτυξης περιλαμβάνουν Scrum, Kanban, Extreme Programming, Lean Software Development, Crystal και Feature-Driven Development.

Scrum

Το Scrum είναι κατάλληλο για έργα όπου οι απαιτήσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές κατά την έναρξη και δίνεται έμφαση στην ικανότητα γρήγορης απόκρισης στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις. Βασίζεται σε ένα σύνολο συναντήσεων που βοηθούν την ομάδα να σχεδιάζει, να παρακολουθεί την πρόοδο και να επανεξετάζει και να προβληματίζεται για το έργο της. Αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν τη συνάντηση προγραμματισμού σπριντ, το καθημερινό stand-up, την ανασκόπηση του σπριντ και την αναδρομική έκθεση του σπριντ.
Οι βασικοί ρόλοι σε μια ομάδα Scrum είναι ο Scrum Master, ο ιδιοκτήτης προϊόντος και η ομάδα ανάπτυξης. Οι ομάδες Scrum εργάζονται σε σύντομες επαναλήψεις, που ονομάζονται σπριντ, οι οποίες συνήθως διαρκούν από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Ο Scrum Master είναι υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την άρση τυχόν εμποδίων που ενδέχεται να εμποδίσουν την ομάδα να προσφέρει αξία. Ο Κάτοχος Προϊόντος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών και των προτεραιοτήτων του προϊόντος και για τη διασφάλιση ότι η ομάδα εργάζεται στα πιο πολύτιμα αντικείμενα. Η ομάδα ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για την παράδοση λογισμικού εργασίας στο τέλος κάθε σπριντ.

Διαβάστε περισσότερα για το scrum εδώ.

Kanban

Το Kanban βασίζεται στις αρχές της παραγωγής just-in-time (JIT) και στοχεύει στο να επιτρέψει τη ροή της εργασίας στη διαδικασία ανάπτυξης με ελεγχόμενο και διαφανή τρόπο. Είναι ένα οπτικό σύστημα για τη διαχείριση της εργασίας που περιλαμβάνει τη χρήση καρτών ή άλλων οπτικών στοιχείων για την αναπαράσταση αντικειμένων εργασίας και ένα σύνολο κανόνων για το πώς αυτά τα αντικείμενα εργασίας θα πρέπει να μετακινούνται στη διαδικασία ανάπτυξης.

Τα βασικά στοιχεία ενός συστήματος Kanban είναι ο πίνακας Kanban, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των στοιχείων εργασίας και της κατάστασής τους, και οι κανόνες Kanban, οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία εργασίας πρέπει να μετακινούνται στη διαδικασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση οποιουδήποτε τύπου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λογισμικού, της κατασκευής και της παροχής υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα για το Kanban εδώ.

Lean Software Development

Η Lean Software Development εφαρμόζει τις αρχές της αύξησης της παραγωγικότητας στα εργοστάσια παραγωγής, όπως η μείωση του χρόνου κίνησης/ανάπτυξης εντός του συστήματος παραγωγής (ανθρώπων και μηχανημάτων) καθώς και χρόνους απόκρισης από προμηθευτές στον κατασκευαστικό τομέα. Τονίζει τη σημασία του εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων και της ιεράρχησης μόνο των βασικών λειτουργιών και διαδικασιών για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική χρήση του χρόνου και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης (όπως περιττός κώδικας, χαρακτηριστικά ή διαδικασίες).

Στο πλαίσιο της λιτής ανάπτυξης λογισμικού, οι ομάδες του έργου αναλαμβάνουν πολλαπλά πειράματα για να κατανοήσουν τι λειτουργεί και τι όχι, επιτρέποντάς τους να κάνουν γρήγορες προσαρμογές και να βελτιώνουν τις διαδικασίες τους με το χρόνο. Και όπως και για την κατασκευή, οι ομάδες λογισμικού χτίζουν τη διαδικασία έχοντας κατά νου την ποιότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η διαδικασία ανάπτυξης ποιότητας και η παροχή ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα για την Ανάπτυξη Lean Software εδώ.

Extreme Programming (XP)

Ο Extreme Programming (XP) είναι μια ευέλικτη μεθοδολογία που δίνει έμφαση στην απλότητα, την επικοινωνία και την ανατροφοδότηση. Βασίζεται σε ένα σύνολο αξιών και πρακτικών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τις ομάδες να παρέχουν λογισμικό υψηλής ποιότητας με γρήγορο και αποκριτικό τρόπο.
Η XP τονίζει τη σημασία του κατάλληλου είδους επικοινωνίας και σχολίων, επειδή αυτή είναι η πιο απαραίτητη σάλτσα για την ανάπτυξη λογισμικού υψηλής ποιότητας.
Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή που διαφοροποιεί τα XP από τα υπόλοιπα είναι ο «προγραμματισμός ζευγών».

Μια εκτεταμένη ομάδα ανάπτυξης αναπτύσσεται σε ένα έργο και οι προγραμματιστές εργάζονται σε ζεύγη των 2 ή περισσότερων για την ανάπτυξη κώδικα μαζί διασφαλίζοντας ποιότητα και γρήγορη παράδοση ταυτόχρονα.

Διαβάστε περισσότερα για το XP εδώ.

Ανάπτυξη βάσει δυνατοτήτων (FDD)

Το Feature-Driven Development (FDD), που ονομάζεται επίσης επαναληπτική και επαυξητική ανάπτυξη λογισμικού, είναι ένα πλαίσιο που δίνει προτεραιότητα στην παροχή επιχειρηματικής αξίας στον πελάτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, παρέχοντας αξία ή λειτουργίες σε πελάτες με τη μορφή μικρών, σταδιακών εκδόσεων γνωστών αλλιώς ως « χαρακτηριστικά’. Κάθε χαρακτηριστικό έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της δοκιμής. Η ομάδα του έργου προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτυχθούν και τα ιεραρχεί με βάση την επιχειρηματική αξία, η οποία στη συνέχεια αναπτύσσεται στον πελάτη για ανατροφοδότηση και αποδοχή.

Η παροχή των χαρακτηριστικών σε μικρές προσαυξήσεις μειώνει σημαντικά κάθε είδους κινδύνους που σχετίζονται με έργα που συνήθως έχουν υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και αβεβαιότητας. Επιτρέπει πιο ακριβή προγραμματισμό. καθώς η εστίαση είναι στην παροχή απτής επιχειρηματικής αξίας στον πελάτη έγκαιρα και συχνά, γεγονός που βοηθά να διασφαλιστεί ότι το έργο παραμένει ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του πελάτη.

Διαβάστε περισσότερα για το FDD εδώ.

Επιλέγοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ποια μεθοδολογία ευέλικτης ανάπτυξης ταιριάζει καλύτερα σε έναν οργανισμό. Κάθε ένα από αυτά τα πλαίσια συνοδεύεται από το δικό του σύνολο αξιών και αρχών, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η υιοθέτηση της λανθασμένης ευέλικτης μεθοδολογίας θα αποδεικνυόταν ένα εξαιρετικό αντιπαράδειγμα του τι εννοούσε να επιτύχει ένας οργανισμός με αυτήν εξαρχής.

Επιχειρηματικές ανάγκες και στόχοι

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ευέλικτη μεθοδολογία που να ευθυγραμμίζεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες του οργανισμού, τους στόχους και το βασικό έργο με το οποίο εμπλέκεται η επιχείρηση. Οι επιχειρηματικές ανάγκες ή οι στόχοι μιας εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών ενδέχεται να χρειάζονται έναν συγκεκριμένο τύπο ευέλικτου πλαισίου ανάπτυξης σε σύγκριση με αυτό μιας φαρμακευτικής εταιρείας ή μιας εταιρείας SaaS. Εάν ο οργανισμός επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, μια μεθοδολογία όπως η Lean Software Development ή το Kanban μπορεί να ταιριάζει πολύ, ενώ εάν ο οργανισμός θέλει να προσφέρει αξία στους πελάτες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μια μεθοδολογία όπως το Scrum ή το XP μπορεί να ταιριάζει καλύτερα.

Μέγεθος και δομή ομάδας

Το μέγεθος και η δομή της ομάδας ανάπτυξης επηρεάζει ποια ευέλικτη μεθοδολογία ταιριάζει καλύτερα. Η ευέλικτη ανάπτυξη καθίσταται δύσκολο να εφαρμοστεί με βάση τα διαφορετικά μεγέθη ομάδων και ως εκ τούτου, καταβάλλεται πολλή προσπάθεια για να αποφασιστεί το πλαίσιο που θα υιοθετηθεί καθώς και τα μεγέθη και η δομή της ομάδας. Πλαίσια όπως το XP δεν μπορούν να εφαρμοστούν εάν το μέγεθος της ομάδας είναι μικρό.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κουλτούρα του οργανισμού και η ετοιμότητα για υιοθέτηση ευέλικτων πρακτικών. Ορισμένες ευέλικτες μεθοδολογίες, όπως το Scrum, είναι πιο ρυθμιστικές και μπορεί να είναι πιο εύκολο να υιοθετήσουν οι οργανισμοί, ενώ άλλες, όπως το XP μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό προσπάθειας και οργανωτικής συμμετοχής. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία μιας ομάδας με ευέλικτες μεθοδολογίες κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Πολυπλοκότητα έργου

Κάθε ευέλικτο πλαίσιο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η πολυπλοκότητα του έργου μπορεί επίσης να επηρεάσει ποια ευέλικτη μεθοδολογία ταιριάζει καλύτερα. Για παράδειγμα, ένα απλό έργο με καλά καθορισμένες απαιτήσεις μπορεί να είναι κατάλληλο για μια μεθοδολογία όπως το Scrum, ενώ ένα πιο σύνθετο έργο με ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε μια μεθοδολογία όπως η XP ή Κρύσταλλο. Για παράδειγμα, με το Kanban, οι ομάδες πρέπει να χειρίζονται μια σταθερή ροή αιτημάτων με ποικίλες προτεραιότητες. Το επίπεδο εμπλοκής των πελατών με το εμπορικό σήμα είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την οριστικοποίηση μιας προσέγγισης.

Είναι το DevOps μέρος των Agile Methodologies;

ΟΧΙ ακριβως. Ενώ το Agile και το DevOps μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το Agile εστιάζει στη διαδικασία ανάπτυξης και το DevOps περιλαμβάνει ολόκληρο τον κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού, από την ανάπτυξη και τη δοκιμή έως την ανάπτυξη και τη λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, το DevOps πιστεύεται ότι είναι ο διάδοχος του Agile.

Το DevOps είναι ένα σύνολο πρακτικών που συνδυάζει ανάπτυξη λογισμικού και λειτουργίες πληροφορικής-τεχνολογίας (Ops) βελτιώνοντας τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ προγραμματιστών λογισμικού και επαγγελματιών επιχειρήσεων πληροφορικής. Ο στόχος του DevOps είναι να ελαχιστοποιήσει το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία λογισμικού, δημιουργώντας μια κουλτούρα και περιβάλλον όπου η κατασκευή, η δοκιμή και η κυκλοφορία λογισμικού μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα, συχνά και πιο αξιόπιστα. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης αυτοματισμού και εργαλείων που επιτρέπουν τη συνεχή ενοποίηση και παράδοση.

Στην πράξη, πολλοί οργανισμοί υιοθετούν πρακτικές Agile και DevOps, καθώς μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ταχύτητας, της ποιότητας και της αξιοπιστίας της ανάπτυξης και παράδοσης λογισμικού.

Bir cevap yazın